Кламер БГ - Новини: Посланикът на Великобритания: Има ясни доказателства, че Пеевски, Желязков и Божков са замесени в корупция

Посланикът на Великобритания: Има ясни доказателства, че Пеевски, Желязков и Божков са замесени в корупция

България

|
Ср, 15 Фев 2023г. 15:39ч.
Посланикът на Великобритания: Има ясни доказателства, че Пеевски, Желязков и Божков са замесени в корупция

Посланикът на Великобритания Роб Диксън. Снимка: БГНЕС

"Направихме много внимателен преглед на тези случаи. Установихме, че има ясни доказателства, че лицата са замесени в тежка корупция, било то чрез подкупи или злоупотреба с обществени средства. Ето защо ние не искаме тези лица да търгуват с нашата страна или да пътуват до нашата страна".

Това заяви пред БНР британският посланик у нас Роб Диксън. Преди няколко дни Великобритания заедно с финансовото министерство на САЩ обявиха нови санкции срещу няколко българи.

Делян Пеевски, Васил Божков и някогашният зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков бяха санкционирани по щатския закон "Магнитски" още преди две години. Сега Великобритания също обяви, че им налага ограничения. Това означава, че те не могат да пътуват до територията й, не могат да извършват търговска дейност, нито пък да разполагат с активи, ако притежават такива в Обединеното Кралство.

"Ако лице, санкционирано по този режим, иска да пътува Обединеното кралство, няма да му се позволи да влязат в страната. Нямат право дори да спрат транзитно. Нямат право да извършват никаква търговска дейност, не може да изнасят авоарите си от нашата страна. Мерките са сериозни. Тези лица не ги искаме в обединеното кралство. Не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и да нашите отвъдморски територии", коментира британският посланик.

Според него със санкциите се дава неговото правителство дава "един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията. Диксън коментира, че Великобритания си остава място, отворено за търговия и инвестиции към целия свят. Това обаче важи за тези, които нямат какво да крият.

Дипломатът коментира още, че тези мерки не са насочени срещу България, нито пък са предприети лековерно. Диксън заяви още, че бъдещето на страната ни е важно за Великобритания.

"Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му много необходими. Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена намеса. Ето защо в дух на приятелство и съюзничество предприемаме тези действия", каза дипломатът.

На фона на категоричния тон на британската държава за ясни доказателства за корупция, институциите у нас продължават с опитите да оправдаят бездействието си. В сряда прокуратурата пусна съобщение, в което твърди, че срещу всички от списъка са били предприети мерки. За Божков е обяснено, че той е с 19 обвинения. А за Пеевски – че е бил проверяван от редица институции - ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи. Данни за престъпление не са открити.

Тезата, че всички данни се проверяват е стара опорка на институциите у нас. Когато Пеевски, Божков и Желязков бяха санкционирани по "Магнитски", прокуратурата заяви, че ще иска още данни от САЩ. Оттогава минаха години. По-рано Пеевски бе проверяван и от КПКОНПИ. Тогавашният й шеф Пламен Георгиев заяви:

"Делян Пеевски е или най-проверяваният и най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители".

mediapool.bg