Кламер БГ - Новини: Николай Малинов отива на среща с Лавров заради "Магнитски"

Николай Малинов отива на среща с Лавров заради "Магнитски"

България

|
Ср, 15 Фев 2023г. 17:19ч.
Николай Малинов отива на среща с Лавров заради "Магнитски"

Путин и Николай Малинов

Лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, който е подсъдим за шпионаж в полза на руснаци, обяви, че отива в Москва, за да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров. В Русия щял да говори "с приятели" за това какви действия може да бъдат предприети след наложените му от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски".

Въпреки че подсъдим за шпионаж, съдът не е наложил забрана на Малинов за пътуване в чужбина. Подсъдимият обяснява, че твърденията на САЩ по "Магнитски" не са подкрепени с факти. Срещата с Лавров била планувана за четвъртък.

"Всички неща (на САЩ) са лъжи и измишльотини", посочи Малинов, който допълни, че Америка не го интересува и няма планове да ходи там.

Малинов пак обясни, че не е получавал пари от Русия и не е давал подкуп на съдия.

Ако той наистина пътува до Москва, това би била негова поредна среща със Сергей Лавров, който също е санкциониран от САЩ и ЕС, но заради руската инвазия в Украйна. През миналата година движение "Русофили" съобщи, че Малинов е ходил да се среща Лавров на 21 октомври, 2022 година.

Преди две години, в самото начало на делото за шпионаж, Николай Малинов бе пуснат от българския съд да пътува до Москва, за да се види лично с Путин, който го награди с орден. Тогава Кремъл официално предупреди българските власти да не закачат Малинов, който вече е носител на руско държавно отличие.

Делото срещу Малинов доведе до сериозни сътресения в съдебната система. Съдия Андон Миталов, който бе разрешил пътуването, бе първият българин, санкциониран от САЩ за проява на значима корупция.

Самият Николай Малинов е обвинен за това, че се е поставил в услуга на две руски организации. Той бе арестуван на 9 септември 2019 г. След това разследващите показаха негова докладна записка, в която се обяснява как Русия може да придобие влияние у нас чрез закупуването на ключови компании ("Виваком") и трябва да бъдат създадени проруска партия и медийни канали за разпространение на послания.

Прокуратурата твърди, че той е имал за цел да събира и секретна информация, за да я предава на руската страна. Малинов отрича и казва, че никога не е имал достъп до такива данни, за да може да ги издаде.

Двамата руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка, са посочени като Леонид Решетников и Константин Малофеев. На тези руснаци е забранено да влизат в България в следващите 10 години.

Николай Малинов е споделял, че докато бил в Русия, за да бъде награден от Путин, се е срещнал с генерал Леонид Решетников. Посетил го във вилата му, двамата дори отишли на баня и яли украинска сланина. Шефът на движение "Русофили" е използвал тогавашната си визита в Москва, за да се види и с Константин Малофеев, за когото прокуратурата твърди, че е имал планове да финансира проектите на Малинов в страната.

Сега Николай Малинов каза, че ще участва на парламентарния вот в коалиция с "Атака" и други две комунистически движения.

Той обясни, че вече търпи последствията от американските санкции, защото са му блокирани всички банкови карти, както и някои сметки. Имало проблем и с регистрацията в Централната избирателна комисия (ЦИК) на четворна коалиция, в която участва "Русофили".

Преди две години партията на Васил Божков "Българско лято" не успя да се регистрира за участие в изборите заради наложените на партията санкции по "Магнитски".

mediapool.bg