Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ПП-ДБ влизат с изравнени сили в предизборната кампания

ГЕРБ и ПП-ДБ влизат с изравнени сили в предизборната кампания

България

|
Ср, 15 Фев 2023г. 13:48ч.
ГЕРБ и ПП-ДБ влизат с изравнени сили в предизборната кампания

снимка БГНЕС

ГЕРБ и обединението между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са със сходна електорална подкрепа преди официалното начало на предизборната кампания. Това показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено между 4 и 11 февруари сред 1003 пълнолетни граждани.

Има малка разлика сред твърдо решилите да гласуват. Партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25,6% сред гласуващите, докато обединението ПП-ДБ е с 24.8%

Проучването на "Тренд" показва, че новата коалиция успява да събере електоратите на двете формации и не се регистрира отлив вследствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него.

Важното уточнение е, че резултатите от проучването не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона "Магнитски", който беше публикуван на 10 февруари.

Според изследването общо шест политически формации имат шанс да попаднат в следващия парламент.

Третото място остава за ДПС с 12.8%, като подкрепата на самия вот ще бъде по-висока заради гласуването в турските секции."Възраждане" има 11.9% сред гласуващите, а пета е БСП с 8.9% от твърдо решените гласуват.

Реални шансове за парламентарно представителство запазва "Български възход" с 4% сред гласуващите, като предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. С подкрепа над 3% остава "Има такъв народ", но засега изглежда, че партията на Слави Трифоново по-скоро няма да влезе в парламента.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% - негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари.

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Доневпремиерът е с положителен рейтинг от 40%. Първите петима министри с най-висок брой положителни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%).

mediapool.bg