Кламер БГ - Новини: МВнР: България ще продължи да помага на Киев, включително за износа на зърно

МВнР: България ще продължи да помага на Киев, включително за износа на зърно

България

|
Пон, 07 Авг 2023г. 10:12ч.
МВнР: България ще продължи да помага на Киев, включително за износа на зърно

Сн. ЕПА/БГНЕС

България обяви, че ще продължи да съдейства за износа на украинско зърно и да оказва допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност.

Тази позиция е завило българското външно министерство по време на международните консултации в саудитския град Джеда.

В тях участваха над 40 държави, включително Украйна и Китай. Саудитска Арабия и още няколко страни са представили на срещата рамката на потенциален мирен план за Украйна, като преговорите ще продължат.

България не приема навлизането на руски военни кораби в икономическата ни зона

За първи път и България участва в този формат, като в неговите рамки е осъдила решението на Москва да се оттегли от т.нар. Зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции.

България ще продължи да съдейства за износа на зърно, включително през територията на страната.

Българските позиции, заявени от МВнР, са:

“Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона. Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани“.

Русия обяви временна предупредителна зона в Черно море заради провеждането на военни учения, като България вече каза, че това не е добра практика.

Какво означава участието в Джеда

По време на срещата в Джеда българската страна е обявила готовност да работи активно в рамките на Формулата за мир.

“Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започната от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна“, посочиха от МВнР.

Мирният план на Саудитска Арабия

Възможната рамка на мирния план, лансиран от Саудитска Арабия, призовава за прекратяване на огъня по всички фронтове и за мирни разговори между Русия и Украйна под егидата на ООН, са казали дипломати, пожелали да останат неназовани.

Те не са съобщили кои страни освен Саудитска Арабия са подкрепили идеята.

Според източниците планът ще се основава на запазването на териториалната цялост на Украйна и също така призовава за размяна на военнопленниците. Засега няма публично потвърждение за съдържанието на предложението.

Ръководителят на украинската делегация Андрий Ермак каза, цитиран от БТА, че разговорите са укрепили позицията на страната му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред “Ню Йорк Таймс“, че “в момента няма основа за споразумение“ с Украйна и че руските военни операции ще продължат „в обозримото бъдеще“.

Участието на Китай в срещата е от изключително значение, тъй като досега Пекин се въздържаше от подкрепа на тези консултации.

mediapool.bg