Кламер БГ - Новини: Българин е арестуван при операция срещу разпространението на детска порнография

Българин е арестуван при операция срещу разпространението на детска порнография

България

|
Пон, 07 Авг 2023г. 11:32ч.
Българин е арестуван при операция срещу разпространението на детска порнография

Снимка: Pexels

Българин е бил задържан при международна операция за срещу разпространението на детска порнография, съобщи МВР. Акцията е под ръководството на Интерпол и продължава вече две години. За това време е разбита мрежа от сайтове, съдържащи материали с малтретиране на деца. Арестуваният у нас 34-годишен мъж е управлявал онлайн форум, чрез който е бил улесняван достъпът до тези сайтове, твърдят разследващите. Става дума за хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Операция Narsil започва в края на 2021 г. Тя е насочена срещу разпространението и финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании. Извършени са арести в много страни. При един от случаите в Аржентина са задържани брат и сестра, които според разследващите в продължение на над десет години са получавали пари от сайтове с такова съдържание.

Арестуваният у нас е управлявал закрития вече форум от 2020 г. Сега полицията събира данни за ползвателите му.

"В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти арестуваха двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни. При претърсване, от заподозрените са иззети компютърно оборудване, съдържащо специализиран софтуер за създаване и администриране на уебсайтове, и сменяеми твърди дискове с материали със сексуално насилие над деца.

С подкрепата на отдела за разследване към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тайландската полиция арестува 45-годишен тайландски гражданин за притежание и онлайн разпространение на материали със сексуално малтретиране на деца. Задържането му е осъществено, след като при обиск в жилището му са открити големи количества материали със сексуално насилие над деца и записи на финансови транзакции, свързани с онлайн разпространението на снимките на насилие", съобщават от МВР.

mediapool.bg