Кламер БГ - Новини: Все по-съмнително става влизането на България в Шенген до края на годината

Все по-съмнително става влизането на България в Шенген до края на годината

България

|
Пон, 07 Авг 2023г. 12:11ч.
Все по-съмнително става влизането на България в Шенген до края на годината

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Нидерландия едва ли ще даде зелена светлина за членството на България в Шенген до края на годината, прогнозира и базираното в Брюксел издание “Politico”.

Нидерландия ще се управлява от служебно правителство до края на годината и вероятно то няма да реши казуса с допускането на България до зоната за свободно пътуване.

Ситуацията се усложни, след като правителството на Марк Рюте в Нидерландия подаде оставка и остана да работи като служебно, като от седмици дипломати предупреждават, че това може да доведе до блокиране на присъединяването на България.

Изборите в Нидерландия са планирани за ноември.

Срещу присъединяването на България резерви обявиха Нидерландия и Австрия. Срещу Румъния – само Австрия.

Нидерландия спира България най-вече заради проблемите с върховенството на закона, като от там дойдоха положителни сигнали след приемането на законодателството за контрол на главния прокурор.

Австрия от своя страна е съсредоточена в проблемите с мигрантите. Преди няколко дни австрийският вътрешен министър Герхард Карнер коментира, че ветото трябва да остане.

В понеделник премиерът Николай Денков коментира предпазливо темата.

"Нашите усилия са насочени към намаляване на мигрантите, които влизат у нас и хващането на нелегалните. За да влезем по-бързо в Шенген, ще работим и заедно с европейските ни партньори. В Нидерландия проблемът с ветото над нас е друг - борбата с корупцията, правосъдието. И в двете държави предстоят избори, но ако ние си свършим домашната работа, нашите усилия ще бъдат възнаградени", посочи Николай Денков.

Той коментира, че ще се работи усилено за блокиране на организаторите на мрежите за трафик на мигранти.

“Има известен успех в този посока, но задачата продължава да е трудна“, каза той.

Докато Денков говореше, излезе информация са пореден джип с нелегални мигранти, който е катастрофирал на Околовръстния път на София, край село Мрамор.

Мигрантите са общо 15, двама от тях са пострадали при удара.

mediapool.bg