Кламер БГ - Новини: Убийството в Лозен: Обвиняемият в ареста, проверява се работата на прокурор по старо дело

Убийството в Лозен: Обвиняемият в ареста, проверява се работата на прокурор по старо дело

България

|
Пон, 07 Авг 2023г. 16:56ч.
Убийството в Лозен: Обвиняемият в ареста, проверява се работата на прокурор по старо дело

Обвиняемият за убийствата Чавдар Бояджиев. Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за двойното убийство в софийското село Лозен Чавдар Бояджиев остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд в понеделник. Ден по-рано прокуратурата и МВР обявиха, че той е направил пълни самопризнания, показал е къде е оставил телата на застреляните 18-годишно момиче и 27-годишно момче и разказал как се е случило всичко.

Междувременно прокуратурата обяви, че започва пълна проверка на работата на Невена Зартова, районен прокурор на София. Нейната оставка бе поискана от началника на държавното обвинение Борислав Сарафов. Причината е друго дело срещу Бояджиев – за убийството на момиче, удушено от него през миналата пролет. Това производство е водено за смърт по непредпазливост. Обвиняемият обаче твърди, че е извършено умишлено.

Арест

Бояджиев бе арестуван край Карнобат часове след извършените в София убийства. В показанията си той твърди, че се е скарала със застреляното момиче заради пари. От убития мъж поискал 15 хил. лв., за да може да избяга през Турция към Русия и да се включи във войната в Украйна. Той му отказал и Бояджиев го застрелял.

От съда Бояджиев сам поиска да остане в ареста за постоянно. Адвокатът му коментира, че той се страхувал от близките на убитите. Съдът прецени, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред втората инстанция.

Проверка

След изявлението на Сарафов Зартова заяви, че ще подаде оставка, ако се установи нейно нарушение. Тя подчерта, че никой закон не й позволява да се намесва в работата на наблюдаващите прокурори и да им казва какви решения да вземат.

Още по темата:

Арестуваният за двойното убийство в Лозен е направил самопризнания

От последното съобщение се става ясно, че ще се проверява цялостната организация на работата в районната прокуратура.

Освен това ще се проверява и работата на прокурор Радослава Каназирева, водила делото за смърт по непредпазливост срещу Бояджиев. По това разследване има подозрения за сериозни пропуски както в прокуратурата, така и в МВР. В неделя зам.-главният секретар Живко Коцев обяви, че снемат доверието си от началниците в Осмо районно, където са събирани доказателствата.

Толерантност нулева ли?

Случаят в Лозен за пореден път показва, че декларациите за „нулева толерантност“ от страна на прокуратурата са повече лозунги, отколкото реална политика. При предишното разследване Бояджиев е бил освободен от ареста още на първа инстанция, а прокуратурата не е протестирала.

Сходно е поведението на разследващите и по случая с обезобразеното момиче от Стара Загора. Заподозреният за нападението с макетен нож Георги Георгиев е освободен от ареста със съгласието на прокуратурата. Заради това действие зам.-окръжният прокурор Георги Видев подаде оставка.

mediapool.bg