Кламер БГ - Новини: Засилен трафик на входовете на София

Засилен трафик на входовете на София

България

|
Пон, 20 Апр 2020г. 19:45ч.
Засилен трафик на входовете на София

Дълги опашки, но по-малки от очакваното, се извиха на входовете на София в последния от четирите празнични дни. В полунощ в петък столицата бе затворена за влизане и излизане на автомобили и автобуси до второ нареждане.

Часове наред шофьорите изчакваха единствения позволен интервал за движение - между 18 и 20 ч.

По информация на БНР опашката на АМ "Тракия" вечерта беше около 3 км, а според бТВ бе по-малка - около 1 км.

В крайна сметка, след увеличаване на броя на полицаите, обработващи документите на шофьорите, колоната с автомобилите се придвижваше сравнително нормално.

След като по-рано МВР предупреди, че ще проверява стриктно декларациите на шофьорите, част от автомобилите бяха пропускани да минат, докато други бяха връщани по автомагистралата в посока Пловдив.

Санкции очакват шофьорите, лъгали в декларациите за излизане от София преди празниците, обяви на няколко пъти в последните дни МВР.

"Водачите трябва да декларират причината и ако се окаже, че има различия между декларациите от днес и тези, които са попълвали при излизане, ще има санкции. Предупреждавам гражданите да са коректни и ги призовавам да внимават какво ще декларират", заяви в понеделник сутринта шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Той предупреди завръщащите се да внимават какво записват, защото ако се установи несъответсвие, нарушителиете ще бъдат подавани в районна прокуратура за образуване на досъдебни производства за документни престъпления. На въпрос дали вече има установени такива разлика, той отговори, че има 90 подобни случая, при които са декларирани трудови причини за преминаване през КПП, а лицата са били регистрирани като безработни.

По думите на Хаджиев са регистрирани два случая на агресивно поведение от водачите, които не са се подчинили на полицейски разпореждания. "Налага се да взимаме по-строги мерки. Вчера имаме две образувани досъдебни производства. Едното е за нарушаване на противоепидемичните мерки и едно нарушение на реда", допълни шефът на СДВР.

Той каза, че преди София да бъде затворена от полунощ на 17 април със заповед на здравния министър, от града са излезли 60 000 - 70 000 автомобила, а след нея - още 16 000 - 17 000. Очаква се повечето от тях да се опитат да се върнат в столицата след края на четирите почивни дни.

Ден по-рано, вътрешният министър Младен Маринов обяви, че "тарикатите", които са лъгали в основанието за напускане, ще имат проблеми при завръщането си.

Междувременно БНР съобщи, че сутринта движението през повечето от контролно-пропускателните пунктове на столицата между 6 и 8 часа е било слабо. Образували са се колони от по 30-40 автомобила. Единствено в района на пътя между Перник и София е имало по-сериозни колони от автомобили. А след 8 ч., когато движението към столицата беше спряно, автомобилите останаха да изчакват, съобщи още националното радио.

От МВР заявиха, че хората, които не са успели да влязат между 6 и 8 ч. тази сутрин в столицата, ще трябва да изчакат до 18 ч. тази вечер, когато е вторият двучасов прозорец за влизане в столицата.

Възможно е също много хора, които напуснаха столицата преди празниците, изобщо да не се върнат тези дни в София, докато не падне блокадата. Това важи най-вече за тези, които са без работа, които могат да работят от дистанция или са в отпуск.

mediapool.bg