Кламер БГ - Новини: Лозан Панов към Скопие: Подавам ръка на съседите, нашият общ път е Европа

Лозан Панов към Скопие: Подавам ръка на съседите, нашият общ път е Европа

България

|
Пон, 08 Ноем 2021г. 17:20ч.
Лозан Панов към Скопие: Подавам ръка на съседите, нашият общ път е Европа

Лозан Панов към Скопие: Подавам ръка на съседите, нашият общ път е Европа

Независимият кандидат за президент на България, предложен от инициативата "Правосъдие за всеки" и подкрепен от Демократична България, Лозан Панов ще посети Скопие, където ще има срещи "с приятели на България и представители на македонските българи, на които ще се обсъжда бъдещето на българо-македонските отношения".

Преди посещението си в Скопие Панов каза пред кореспондент на МИА в София, че през последните години невъзможността за постигане на компромиси от взаимен интерес поставя отношенията между България и Северна Македония в задънена улица.

Местното издание lokalno.mk представя Панов като отявлен критик на ситуацията в съдебната система в България и виден съдия и шеф на Върховния касационен съд.

Той смята, че само договорът за добросъседство може да сближи позициите между двете страни, но по думите му "емоционалната връзка сама по себе си е тежест при решаването на общи проблеми".

Според Панов проблемът е, че докато България и Република Северна Македония спорят за своята история, трета страна ги лишава от възможността да градят общо бъдеще. В случая се прилага поговорката "двама спорят, третият печели".

Панов е категоричен, че езикът на омразата е сериозен проблем в българо-македонските отношения.

"Езикът на омразата насочва нашия балкански темперамент в грешна посока и затова няма място в добросъседските отношения, още по-малко във възпитанието на бъдещите поколения", каза Панов пред МИА и добави, че "протяга ръка на съседите".

По думите му тези, които доведоха отношенията между София и Скопие до задънена улица, ще го използват в предизборната кампания.

Той казва, че е готов да поеме този риск, защото в момента европейското бъдеще на региона е изпитание за почтеността на всеки политик, независимо от коя страна на границата се намира.

"Нашият общ път е Европа", казва Панов.

mediapool.bg