Кламер БГ - Новини: Лаура Кьовеши поиска среща с Иван Гешев

Лаура Кьовеши поиска среща с Иван Гешев

България

|
Ср, 10 Юни 2020г. 18:00ч.
Лаура Кьовеши поиска среща с Иван Гешев

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши е поискала да се срещне с българския главен прокурор Иван Гешев, за да обсъдят необходимия бюджет на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането и структурирането й. Двамата са обсъдили въпроса във видеоконферентен разговор, обяви пресслужбата на държавното обвинение.

Иван Гешев е изразил подкрепата на българската прокуратура за "разширяване на компетентността на Европейската прокуратура". Той е подкрепил европрокуратурата да получи правомощия да разследва трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на ЕС".

Според него европрокуратурата трябва да е по-добре обезпечена финансово и кадрово, за да функционира ефективно. Гешев смята още, че предвидените двама делегирани европрокурори за България са недостатъчни.

Според него е удачно по разследванията на европрокуратурата в България да работят органи, които са специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС. Това е въпрос на законодателно решение.

Съобщението за разговора между Гешев и Кьовеши бе публикуван няколко часа, след като Васил Божков обяви, че иска независимо европейско разследване на неговия сигнал за корупция по върховете на властта в България. Преди два дни изтече и запис на земеделския министър Десислава Танева, в който тя обяснява, че Брюксел би спрял парите за България, ако "разберат какви сме измамници".

mediapool.bg