Кламер БГ - Новини: Мнозинството българи вярват, че корупцията се увеличава

Мнозинството българи вярват, че корупцията се увеличава

България

|
Ср, 10 Юни 2020г. 18:48ч.
Мнозинството българи вярват, че корупцията се увеличава

Над половината българи обявяват, че в последните три години корупцията в страната се увеличава. Това показва изследване на "Евробарометър" за възприятията за корупцията в ЕС. Данните сочат, че 51% от българите виждат, че корупцията става все повече на фона на 42% средно за ЕС.

Любопитното е, че 26% от българите казват, че са били засегнати лично от корупцията в своето ежедневие, докато средния резултат за ЕС е по-висок – 28%. Общо 11% от българите и 5% от европеците казва, че са пострадали от корупцията.

Според 23% от българите корупцията е намаляла през последните три години. Това мнение се споделя от 37% от европейците. Мнозинството от българите (83%) са на мнение, че не е приемливо да се дават пари, за да се получат услуги от държавната администрация. Това е средният резултат за гражданите на ЕС.

Общо 80 на сто от българите и 71 на сто от останалите граждани на ЕС са убедени, че в страната им има корупция.

За българите най-малко корупция има в банки (15%), частни компании (20%), образование (20%), органите на социално и осигуряване и подпомагане (30%).

На обратния полюс полиция и митници са първенци по корупция с 61%, следвани от здравеопазването (53%) и държавни служители, възлагащи обществени поръчки (51%).

За средния европеец най-корумпирани са партиите и политиците. В България 79% от хората смятат, че има корупция в местната власт при 68% средно в ЕС)

Според проучването за българите корупцията в бизнеса най-често се дължи на прекалената обвързаност на политиците с бизнесмените. В отговор на въпрос към кого биха се обърнали с жалба срещу корупция, 58% от гражданите в ЕС посочват полицията, докато у нас това биха сторили само 32 на сто от хората.

mediapool.bg