Кламер БГ - Новини: БСП иска проверка за корупция на петима от ГЕРБ

БСП иска проверка за корупция на петима от ГЕРБ

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 18:00ч.
БСП иска проверка за корупция на петима от ГЕРБ

Опозиционната БСП обяви във вторник, че ще сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) във връзка с медийни публикации за корупция и конфликт на интереси по отношение на министъра на финансите Владислав Горанов, народните представители от ГЕРБ Десислава Атанасова, Делян Добрев и Красимир Велчев и вече бившия депутат Антон Тодоров.

От ГЕРБ реагираха, че това са фалшиви новини.

Пред журналисти секретарят на ПГ на левицата Филип Попов цитира чл. 47 ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, според който за сигнал се считали и медийни публикации. Той посочи, че сезират КПКОНПИ да провери дали това са фалшиви новини или не. "Внасяме това искане с настояване Комисията да провери тези сигнали по отношение на тези апартаменти - какво е основанието за придобиване, има ли наем", коментира Попов.

С изключение на случая с финансовия министър Горанов останалите сигнали са по публикации в неизвестни сайтове, които сами декларират, че не проверяват информацията, която публикуват.

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че ще очаква с огромно внимание проверката на КПКОНПИ. "Знаете, че не само аз, но и всички колеги, които сме народни представители, всяка година декларираме своето имущество. От 2009 г. съм народен представител, преди това съм била общински съветник, т.е. моето имущество е публично осветено. Прави ми впечатление обаче, че явно БСП са проводници на фалшиви новини, след като се налага в момента да коментираме този случай", каза Десислава Атанасова.

По думите й първата публикация била в сайт за фалшиви новини и абсолютни измислици, който даже си бил написал "Не вярвайте на това, което четете". Този сайт, освен че е обявил мен и още няколко колеги за собственици, наематели и всякакви други на апартаменти, офиси и т.н., е обявил и че сме свързани с Държавна сигурност, посочи Атанасова. В същото време тя обяви, че е била на 11 г., когато ДС е приключила дейността си и запита дали въпросната служба е вербувала бебета и малки деца. Атанасова, която е родена през 1978 г., показа документ от комисията по досиетата, че лицата, родени след 16 юли 1973 г., не подлежат на проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"Ако някой от колегите от БСП покаже запис, снимка, какъвто и да е материал, че някога през живота съм стъпвала в комплекса "Царско село", съм готова да си подам оставката на мига, но очаквам същото от тях - от г-н Попов, от г-жа Нинова и от всички вносители на този сигнал", каза още Атанасова.

Междувременно, във вторник сайтът "Биволъ" съобщи, че съпругата на кръстника на финансовия министър Владислав Горанов Иван Сариев – Снежана, разполага с луксозна вила тип "частна резиденция" в известната вилна зона край София "Ярема".

Според разследващия портал самият Горанов е засичан от съседи често да посещава резиденцията, при това още от преди години, когато течеше строежът й. Въпросната "вила" е обект на журналистически интерес от години, но досега няма никакви формални доказателства за връзка на финансовия министър с имота.

Снежана Сариева купува три терена в луксозната вилна зона "Ярема" през 2003 г. на нищожни цени от община Самоков – терен от 766 кв. м. за 6901 лв., УПИ от 640 кв. м. за 5766 лв. и трети парцел от 840 кв. м. за 8408 лв. През 2012 г. Сариева вади разрешителни за строеж върху два от парцелите, където през 2014 г. стартира строителството на луксозната вила. Към ден днешен тя е напълно завършена.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на Владислав Горанов заради сигнал, че от 2012 г. насам министърът живее в апартамент от 181 кв. м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен. Въпросният луксозен комплекс е "Есте хоум енд спа" на фирми, свързани с братя Домусчиеви.

В петък Горанов се яви в парламента и заяви, че собствеността на жилището няма нищо общо с братя Домусчиеви, а му е предоставено за ползване от кръстника му Иван Сариев. Де юре апартаментът се води на съпругата на Сариев – Снежана, която притежава и вилата на Ярема.

Кръстникът на Горанов и неговото семейство сега имат около 10 фирми. В миналото Сариев се е занимавал също с ИТ бизнес. Той е и виден масон, като от 2011 г. до 2017 г. е бил "велик майстор на Обединената велика ложа на България".

На 8 декември се очаква антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да обяви резултатите от проверката на декларациите на политиците за имуществото им и конфликта на интереси. Тогава се очакват и резултатите от проверката на Горанов. Засега няма информация дали НАП ще провери бизнеса на кръстника на финансовия министър.

mediapool.bg