Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не вярва нито на Божков, нито на Горанов, но няма доказателства за подкуп

Прокуратурата не вярва нито на Божков, нито на Горанов, но няма доказателства за подкуп

България

|
Вт, 19 Дек 2023г. 15:32ч.
Прокуратурата не вярва нито на Божков, нито на Горанов, но няма доказателства за подкуп

Колаж: Meidapool

Разследването за даден от хазартния бос Васил Божков подкуп на финансовия министър Владислав Горанов е прекратено, защото не може да бъде установена обективната истина. Това заяви пред БНР говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев. Делото бе за изнудване, образувано по жалба на Божков. По него Горанов бе арестуван заедно с бившия премиер Бойко Борисов и пиарката му Севдалина Арнаудова. До повдигане на обвинения така и не се стигна. Преди седмица прокуратурата съобщи, че разследването се прекратява заради липса на доказателства за извършено престъпление.

Не им даваме вяра, но...

"В постановлението на наблюдаващия прокурор за прекратяване на производството, по което г-н Божков е пострадал, не дава вяра нито на показанията на г-н Божков, нито на показанията на г-н Горанов. Наблюдаващият прокурор стига да извода, че има изключително противоречиви показания, които са в едната и в другата посока и след като са извършени всички необходими действия по разследването, наблюдаващият прокурор не може да разкрие каква е обективната истина", каза Кръстев.

Божков твърди, че е бил изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова и е платил десетки милиони подкупи, за да може хазартният му бизнес да работи безпроблемно. По време на третия кабинет на ГЕРБ организираната от бизнесмена лотария бе особено популярна. Той разказваше как е ходил в кабинета на финансовия министър и му е носил пари в брой. Това се е случвало в периода 2015-2019 г., твърди бизнесменът.

В показанията си Горанов е потвърдил, че двамата са имали срещи, но отрича да е взимал подкуп. Прокуратурата е доказала и че Божков е теглил големи суми пари от банковите си сметки около датите, на които казва, че се е виждал с бившия финансов министър. Той казва, че е платил общо 60 млн. лв. Прокурорът обаче заявява, че по никакъв начин не може да се установи дали парите са били предавани на Горанов.

Бившият финансов министър бе санкциониран от американските власти за корупция по глобалния закон "Магнитски". Според неофициална информация именно историята с Божков е една от причините.

Още по темата:

Борисов и Горанов не са изнудвали Божков, установи прокуратурата

Делото бе образувано по инициатива на МВР което тогава се оглавяваше от Бойко Рашков. Бе използвана една особена процедура в НПК, единствената, която дава право на полицията да образува дело в условията на спешност без разрешение на прокурор. Свидетел по разследването бе наследникът на Борисов на поста и тогавашен премиер Кирил Петков.

Арестът на Борисов, Горанов и Арнаудова бе обявен за незаконен от съда. А прокуратурата, по онова време оглавявана от Иван Гешев, демонстрира нежелание да се занимава с тази история.

Няма да обжалвам

Решението за прекратяване може да се обжалва от Божков, тъй като той се води пострадал. Той обаче заяви, че няма да протестира.

"Няма да обжалвам. Ако съдът потвърди прекратяването, Борисов ще бъде изпран напълно. Необжалвайки, оставям шанс следващите две години прокуратурата да погледне обективно доказателствата и да повдигне обвинение", написа той в профила си във фейсбук.

mediapool.bg