Кламер БГ - Новини: Окончателно: Бруталният арест на Николай Цонев струва 108 000 лв на данъкоплатците

Окончателно: Бруталният арест на Николай Цонев струва 108 000 лв на данъкоплатците

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 18:31ч.
Окончателно: Бруталният арест на Николай Цонев струва 108 000 лв на данъкоплатците

Бившият военен министър Николай Цонев ще получи 108 хиляди лева обезщетение за бруталния му арест във Военномедицинската академия. Върховният касационен съд не допусна разглеждане на делото и компенсацията окончателно влеза в сила. Арестът бе извършен в рамките на делото срещу т.нар. “Абсолютен престъпник“, а данъкоплатците първо трябва да “благодарят“ за обезщетението на бившия прокурор Роман Василев.

Николай Цонев беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от служители на МВР, които бяха лично ръководени от Василев, който тогава бе заместник-градски прокурор на София. Случаят предизвика сериозен публичен скандал, защото МВР пусна видео от ареста, което предизвика допълнително унижение за Цонев.

От клипа на МВР се чува гласът на Роман Василев, който казва: “Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята”.

Невъоръженият бивш военен министър бе накаран да коленичи под дулото на огнестрелното оръжие на спецполицай.

На първа инстанция Софийският градски съд присъди обезщетение от 50 000 лева. Софийският апелативен съд (САС) увеличи обезщетението двойно до 100 000 лева.

Причините са бруталния и унизителен арест, който бе разпространен публично, фактът, че Цонев е бил обект на подслушване и следене, делото е продължило повече от пет години и постоянно е било коментирано от медиите. И накрая, че всичко това е влошило здравето и е затруднило политическата реализация на бившия министър.

Съдът не пропуска и факта, че процесът срещу Николай Цонев е описван и в докладите на Европейската комисия за България.

В крайна сметка съдът не удовлетворява цялата претенция на Цонев, която бе за 200 000 лева. Присъдени са му 100 000 лева за неимуществени вреди и още 8800 лева за имуществени. За поведението си по време на акцията Роман Василев бе наказан от Висшия съдебен съвет с порицание.

Той напусна съдебната система през 2014 година, няколко дни преди фалита на КТБ, успя да спаси парите си в банката и взе десетина брутни заплати обезщетение за вярната си служба на държавата.

Сега Върховният касационен съд постановява, че присъденото обезщетение от 108 000 лева е справедливо и доказано от Николай Цонев.

Досега бившият военен министър е осъдил държавата за близо 180 000 лева за всички четири дела, които прокуратурата води неуспешно срещу него.

Заради делото срещу “Абсолютния престъпник“ другият обвиняем Тенчо Попов осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург за 14 000 евро. Съдията Петър Сантиров е на път да вземе рекордните 300 000 лева заради тежкия си престой в арест.

mediapool.bg