Кламер БГ - Новини: Кристиан Вигенин обяви, че левицата в България се свива

Кристиан Вигенин обяви, че левицата в България се свива

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 13:40ч.
Кристиан Вигенин обяви, че левицата в България се свива

Кристиан Вигенин

Председателят на преизборния щаб на БСП Кристиан Вигенин сподели разочарованието си от изборния резултат на "БСП за България", но не вижда собствена вина за случилото се. Според него кампанията е била "по учебник", въпреки че партията се сви до под 14% подкрепа.

"Беше една кампания по учебник. Естествено една кампания не може да промени цялостно тенденциите", каза Вигенин пред БНР.

Според него БСП е партия, която не може да привлича младите и пред нея няма перспектива. "Няма защо да си затваряме очите за това", каза Вигенин.

"Основната част от избирателите на БСП е в по-високите възрастови групи. Младите като цяло гласуват за други политически формации и въпреки че на терена на лявото продължаваме да сме сами, като че ли лявото се свива, левите избиратели не виждат в нас цялостна алтернатива на десницата в момента", допълни той.

Според него лявото обединение се е състояло донякъде и то трябва да продължи да се развива. По думите на Вигенин фокусът на БСП трябва да бъда върху това българската левица да стане привлекателна за младите и активните хора.

След изборните резултати той обясни, че ИТН ще има водеща роля, а ГЕРБ отново ще бъде в пълна изолация в новия парламент

"Трябва да видим как ИТН смята да подреди собствените си приоритети. Когато си водеща политическа формация и от теб се очаква да имаш ключова роля в следващото управление, да го водиш – тогава трябва да сме наясно какви са твоите собствени приоритети, да видим къде БСП би могла да впише своите", коментира Кристиан Вигенин.

След изборите е видно, че ИТН, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" нямат достатъчна подкрепа за формиране на правителство. Политическите анализатори смятат, че подкрепата за избиране на новото правителство ще дойде именно от БСП

mediapool.bg