Кламер БГ - Новини: Учени от Принстън: Само колективният имунитет може да спре коронавируса

Учени от Принстън: Само колективният имунитет може да спре коронавируса

Коронавирус

|
Вт, 22 Септ 2020г. 18:10ч.
Учени от Принстън: Само колективният имунитет може да спре коронавируса

Учени от Принстънския университет в САЩ разработиха няколко сценария за развитие на пандемията на коронавируса в следващите 5 години. Те казват, че тя може да бъде спряна само след разработване на колективен имунитет. Това се случва по естествен начин чрез преболедуване и чрез ваксина. Резултатите от изследването им са публикувани в сп."Сайънс" и цитирани от "Сега".

Авторите са се опитали да вземат предвид всичко, което е известно към момента за природата на инфекцията. Те са разгледали възможните степени на заразяване, особеностите на първичните и вторични заразявания, а също нивата на придобити имунни отговор след естествена инфекция и след ваксиниране.

Резултатите сочат, че ключов фактор във формирането на бъдещата траектория на глобалната пандемия на коронавируса е силата и устойчивостта на естествения и особено на придобития с ваксина колективен имунитет. Според проучването, ако се намери ваксина, формираща силен и дългосрочен имунен отговор, това също може съществено да се ограничи бъдещото разпространение на инфекцията.

В краткосрочен план отговорът се фокусира върху нефармацевтични мерки, като носенето на маски и физическо дистанциране. В дългосрочен план най-важен фактор остава имунитетът.

Фактори като възраст и наличие на усложняващи хронични заболявания, в перспектива няма да играят решаваща роля, също както и честотата на случаите на свръхразпространение.

"В крайна сметка, засега не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет към SARS-CoV-2 или на потенциалната ваксина",

отбелязва Карълайн Уогнър, който е доцент от катедрата по екология и еволюционна биология в Принстън.

Според него най-важните въпроси са дали е възможно повоторно заразяване и способен ли е имунният отговор на човек да прекрати предаването на инфекция на други.

Ако имунитетът се окаже слаб или предпазва само временно от повторно заразяване, в средностатистическа перспектива може да се очакват големи и частични взривове. Характерът на имунния отговор също така влияе и на клиничния изход и на количеството на тежките случаи.

Резултатите от проучването показват, че във всички сценарии ваксина, предизвикваща силен имунен отговор, е способна съществено да намали количеството случаи на COVID-19 в бъдеще. Авторите отбелязват, че даже ваксина, която осигурява само частична защита, при широко прилагане може видимо да намали разпространението на заболяването.

mediapool.bg