Кламер БГ - Новини: Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Коронавирус

|
Ср, 23 Септ 2020г. 11:48ч.
Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Министерският съвет удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 30 ноември 2020 г. В мотивите си кабинетът посочва, че пандемията от Covid-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. В България към 19 септември са регистрирани 18 733 заболели и 753 починали от Covid-19. Според анализа на властите продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност на фона на намаляваща заболеваемост и запазване степента на болнично лечение на пациенти с умерена и тежка клинична картина.

"Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на Covid-19 върху общественото здраве и здравната система. Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване - възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и Covid-19", се казва в мотивите към правителственото решение.

В петък главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че ще предложи удължаване на епидемичната обстановка с оглед на

очертаващо се нарастване на случаите на коронавирус.

В сряда у нас бяха регистрирани нови 109 случая на коронавирусна инфекция при направени 3049 теста или 3.6% положителни проби за денонощието. В болница са настанени 716 души, като продължава да намалява броят на тежките случаи в интензивни отделения, които към момента са 31 души или 4.3% от хоспитализираните.

Двама души са починали през последното денонощие, с което общият брой на жертвите на вируса достигна 767 души.

Само 21 са регистрираните като излекувани. Общият брой на преборилите се с вируса от началото на пандемията се увеличава до 13 748.

Активните случаи в момента са 4608.

mediapool.bg