Кламер БГ - Новини: Разходите на НЗОК за лечение на Covid-19 се удвоиха за месец

Разходите на НЗОК за лечение на Covid-19 се удвоиха за месец

Коронавирус

|
Ср, 23 Септ 2020г. 13:35ч.
Разходите на НЗОК за лечение на Covid-19 се удвоиха за месец

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е платила 6.2 млн. лв. за лечението на пациенти с Covid-19 от регистрирането на първите случаи през март до края на август, сочат данните на институцията. Това е двойно увеличение в рамките на месец. За сравнение в края на юли разходите на НЗОК за лечението на пациенти с коронавирус възлизаха на 3.1 млн. лева. Причината е във високия брой хоспитализирани, включително пика на тежките случаи в интензивните отделения, както и увеличението в цената на една от клиничните пътеки, по която се лекуват пациентите с коронавирус – от 618 на 1200 лева.

От март до края на август НЗОК е финансирала общо 5593 случая по няколко клинични пътеки и процедури, като лечението на един пациент може да премине по повече от една пътека и процедура. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев многократно увери, че няма как болниците да правят манипулации при отчитането на пациенти с Covid-19, тъй като за всеки пациент с коронавирус се правят проверки и НЗОК получава пълната информация за лечението.

От отчета на НЗОК към края на август става ясно, че най-много случаи – 4 099 са лекувани по клиничната пътека № 104, която е за вирусни заболявания и засяга хората с по-леко протичане на заболяването. Именно нейната цена беше повишена от 1 август почти двойно. За лечение по тази пътека НЗОК е платила почти 3.8 млн. лева към края на август при 1.7 млн. лева към края на юли. По клиничната пътека за пневмонии № 39 са лекувани общо 1180 души, а лечението им е струвало на фонда 890 497 лева. При пациентите с пневмония се наблюдава двоен ръст спрямо края на юли, когато са били отчетени наполовина по-малко случаи – 474.

По пътека № 48 за пневмонии при деца до 18 г. към края на август са отчетени само 5 случая на стойност 4790 лв.

По други клинични пътеки с придружаващ код за наличие на Covid-19 са лекувани 75 души, а НЗОК е платила за лечението им 89 653 лева.

Общо тежките случаи на коронавирус, които са лекувани в интензивни отделения от март до края на август, са били 491 и за тях НЗОК е платила над 1.1 млн. лева. За сравнение до края на юли НЗОК бе платила за общо 310 тежки случая в интензивните отделения.

Към края на август клиничните процедури за интензивно лечение с механична вентилация са били 306 и фондът е платил за тях малко над 1 млн. лв., а без механична вентилация – 185 на стойност 123 845 лева.

Като цяло през август се наблюдава по-сериозен ръст на хоспитализираните, включително и на тежките случаи спрямо предходните месеци, което отразява тенденцията за повишена заболеваемост. След достигнатото плато от 1500 случая седмично в средата на август, новите случаи на Covid-19 започнаха да намаляват, но броят на пациентите в болница остана сравнително устойчив. Лекуваните в болница намаляха от над 800 до около 700 и се запазват на това ниво в последните седмици. След пика от над 60 пациенти в интензивни отделения в средата на август техният брой също започна да спада и в момента те са наполовина – 31 души.

Запазва се броят на карантинираните, за чието лечение НЗОК е платила – 623 души, като по-голямата част от тях са от началото на извънредното положение. За изолирането им в болница НЗОК е платила малко над 352 000 лева.

mediapool.bg