Кламер БГ - Новини: Япония е на път да регистрира лекарство срещу Covid-19

Япония е на път да регистрира лекарство срещу Covid-19

Коронавирус

|
Ср, 23 Септ 2020г. 09:02ч.
Япония е на път да регистрира лекарство срещу Covid-19

Японската корпорация "Фуджифилм холдинг" обяви, че третият етап от клиничното проучване на антивирусното лекарство Авиган е показало положителни резултати срещу Covid-19. Медикаментът намалява времето за възстановяване на пациенти с по-леки симптоми.

Клиничното проучване в последна фаза на 156 пациенти в Япония показва, че тези, лекувани с Авиган, се подобряват след 11.9 дни. Контролната група, която е приемала плацебо, е показала подобрение след средно 14.7 дни.

Съобщението повиши акции на компанията с над 4% на борсата в Токио, съобщава Ройтерс до най-високото си ниво от четири месеца.

Бившият японски министър-председател Шиндзо Абе изтъкна потенциала на Авиган като принос на Япония в глобалната надпревара за лечение на коронавирус.

Правителството призова Фуджифилм да утрои националните запаси на Авиган, който бе одобрен през 2014 г. като спешно лечение на грип. Япония обеща да дари от лекарството на държави, които имат нужда от него.

Компанията обяви, че ще извърши допълнителен анализ на данните от проучването на лекарството и ще се опита да регистрира Авиган за лечение на коронавирусната инфекция още през октомври.

През юли Фуджифилм продаде своите глобални права върху Авиган на лабораториите Dr Reddy’s в Индия. Лекарството вече се предлага общо в много страни под името Фавипиравир, То е одобрено за лечение на Covid-19 в Индия и Русия.

Авиган действа върху РНК на вирусите, блокирайки тяхната способност да се репликират. Той е обект на десетки опити в цял свят, но все още остават опасения относно вродените дефекти, причинени при проучвания върху животни.

mediapool.bg