Кламер БГ - Новини: Заведенията в Гърция отново работят, в Испания е разрешено ходенето на плаж

Заведенията в Гърция отново работят, в Испания е разрешено ходенето на плаж

Коронавирус

|
Пон, 25 Май 2020г. 13:12ч.
Заведенията в Гърция отново работят, в Испания е разрешено ходенето на плаж

Постепенното отпадане на ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, продължава. От понеделник, 25 май отварят заведенията в Гърция, свободен е достъпът до всички острови, фериботите работят. В Испания пък вече е позволено ходенето на плаж.

Наред с премахването на ограниченията европейските страни гледат и към предстоящия туристически сезон. Испанското правителството обяви, че чуждестранните туристи могат да резервират почивки и екскурзии в страната от юли. В Гърция къмпингите през юни ще са заети от българи и румънци. Нощните клубове - атракция за някои от основните летни туристически дестинации в страната, обаче ще останат затворени.

Австрия пък ще използва като основен коз за привличане на чужди туристи предприемането на превантивни мерки, които да намалят риска от зараза с Covid-19.

Отпадане на още ограничения

В Гърция работят само откритите части на ресторанти и кафенета. Масите са на разстояние. Сервитьорите са с предпазни маски и ръкавици.

Работодателите, които запазят работните места, ще получат данъчни облекчения.

Потеглиха и първите фериботи към островите. Пътниците са половината от капацитета на корабите, а билетите за тази седмица са продадени предварително, съобщават фериботните агенции. От началото на туристическия сезон, който започва на 15-ти юни, ще се увеличи броят на фериботите по натоварените направления.

За всички пътници е задължително носенето на маска.

Здравното министерство на Испания пък одобри правилата за посещение на плажовете, до които от понеделник достъпът вече е свободен. Броят на почиващите трябва да бъде ограничен, а шезлонгите и другите плажни принадлежности - дезинфекцирани. Когато хората се разхождат край морето, трябва да се спазва разстояние от два метра от другите разхождащи се.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Министерството отделно заявява, че "няма научна информация за способността на коронавируса да остане активен в солената морска вода".

Препоръчва се пясъкът ежедневно да се почиства, но неговата "дезинфекция" не е необходима, тъй като комбинираното действие на морската вода, слънчевите лъчи и високата температура успешно елиминират опасните патогени.

В Испания епидемията отне живота на над 28 000 души. Взетите строги мерки вече постепенно отпадат, от 1 юли ще могат да се върнат и чуждестранните туристи.

Страната излиза постепенно от строгата карантина, въведена на 14 март, а извънредното положение е в сила до 7 юни. Това се случва по региони. По плана от три степени голяма част от страната е на второ ниво, докато най-засегнатите зони като Мадрид и Барселона - на първото. От днес вече и там отварят паркове и музеи, както и откритите части на заведенията, разрешено е да се събират до 10 души.

Утре се очаква официално решение за 10-дневен национален траур - най-дългия в историята на страната.

Резервациите могат да започнат

В същото време Испания също се подготвя за летния туристически сезон. Чуждестранни туристи ще могат да резервират ваканции в страната „от юли, като дотогава вероятно ще бъде отменена двуседмичната карантина за пристигащи от други страни. Това заяви в понеделник министърът на туризма Рейес Марото Илера, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Според него е напълно възможно да се планират летни ваканции за юли.

Българи и румънци масово резервират почивка на къмпинг през юни в северната част на Гърция, предаде БНР. Очаква се карантината за чужди туристи в страната да отпадне от 15 юни.

Плажовете в Гърция вече са отворени, но при спазване на мерки за безопасност. Сн. ЕПА/БГНЕС

Собствениците на къмпинги на Халкидики съобщават, че масово получават резервации от български и румънски туристи за почивка през юни. С решение на правителството къмпингите отварят от 1 юни. Съгласно новите мерки палатките се поставят на разстояние 6 метра, което ще намали възможностите за приемане на повече туристи през този сезон.

Цените са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Това лято гръцките острови ще останат без нощни клубове, които не могат да осигурят на клиентите място за спазване на дистанция. Нощният живот е визитна картичка на някои от най-популярните летни дестинации като Миконос, Санторини и Родос.

Тестове за Covid-19 - основната реклама на туризма в Австрия

Австрия също ще се опита да привлече повече чужди туристи през лятото, а запазената марка на правителството ще са тестовете на работещите в сектора в страната. Изследванията започват от 29 май, е масовото тестване на заетите в туризма.

Амбицията на правителството по думите на канцлера Себастиан Курц е всички туристи, които са на почивка в Австрия, да не се чувстват застрашени от зараза с Covid-19.

Разходите за тестовете на заетите в туризма ще бъдат поети от държавата. Първоначално ще бъдат изследвани хората в пряк контакт с туристите, след което и другите служители в сектора. В случай на положителна проба съответното лице ще бъде поставено под домашна карантина, а компанията ще продължи дейността си. По думите на канцлера тестовете ще са "запазената марка" на австрийският туризъм, защото почти няма държави по света с подобна практика.

Първата фаза на програмата предвижда тестове в пет пилотни района в провинциите Форалрберг, Тирол, Долна Австрия, Щирия и Каринтия.

Районите са избрани по географски и икономически критерии, за да се изпробва логистиката на тестването при различни рамкови условия. Постепенно броят на тестваните ще се увеличава и в началото на летния сезон от началото на юли ще достигне 65 000 седмично.

За реклама на Австрия като туристическа дестинация е отпуснат допълнителен бюджет от 40 милиона евро.

mediapool.bg