Кламер БГ - Новини: СЗО спря временно клиничните изпитания с хидроксихлорохин при болни от Covid-19

СЗО спря временно клиничните изпитания с хидроксихлорохин при болни от Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 26 Май 2020г. 08:21ч.
СЗО спря временно клиничните изпитания с хидроксихлорохин при болни от Covid-19

Световната здравна организация обяви, че е временно е преустановила клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19, които тя извършва с партньорите си в различни страни. Решението за преустановяване е взето като предпазна мярка, предадоха световните агенции.

До това се стигна, след като бе публикувано изследване в медицинското издание "Лансет", в което се казва, че е неефикасно и дори вредно използването на хлорохин и на неговите производни като хидроксихлорохин срещу Covid-19, поясни генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Преустановяването ще е докато бъдат проучени данните за безопасност при използването на медикамента върху пациенти с Covid-19.

Гебрейесус поясни, че лекарството продължава да се счита за безопасно за пациенти с автоимунни заболявания и малария.

Редица страни, сред които Бразилия, продължават да използват на лекарството, въпреки решението на Световната здравна организация (СЗО).

Бразилия препоръчва използването на хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19.

Няма промяна на нашите препоръки, заяви на пресконференция Майра Пинейро, секретар по здравната просвета.

Под натиска на президента Жаир Болсонаро бразилското министерство на здравеопазването публикува миналата седмица документ, който включва препоръки за използването на хлорохин и хидроксихлорохин за лечение на коронавирус. Решението предизвика вълна от критики в бразилската научна общност.

mediapool.bg