Кламер БГ - Новини: Един футболен мач и над 40 жертви на Covid-19 повече

Един футболен мач и над 40 жертви на Covid-19 повече

Коронавирус

|
Пон, 25 Май 2020г. 15:16ч.
Един футболен мач и над 40 жертви на Covid-19 повече

Мачът от Шампионската лига между "Ливърпул" и "Атлетико Мадрид" е довел до 41 допълнителни жертви на коронавируса. Това показва анализ на организацията "Едж Хелт" (Edge Health), която събира и обработва данните от британската здравна система, свързани с епидемията от Covid-19. Данните бяха публикувани от британското издание "Сънди таймс" (Sunday Times).

Мачът между отбора на Юрген Клоп "Ливърпул" и мадридския гранд "Атлетико" беше едно от последните големи спортни събития във Великобритания, а и в Европа преди налагането на строги ограничения заради пандемията от коронавируса. Заради епидемията професионалният спорт беше замразен за месеци, а много събития, включително тенис турнирът "Ролан Гарос", който трябваше да започне днес, бяха отменени.

Срещата от Шампионската лига беше на 11 март и беше наблюдавана на живо от 52 000 души. На "Анфийлд" имаше и 3000 фенове на "Атлетико Мадрид", които пристигнаха от Испания за срещата.

По това време в Испания епидемията вече се разгаря и в Испания, и във Великобритания. Събирането на толкова хора от двете държави на едно място е довело до смъртта на 41 души, заболели от коронавирус. Те с починали между 25 и 35 дни след футболната среща.

Мачът се състоя, въпреки че по това време в Испания вече се налагаха ограничения заради пандемията – много бизнеси, училищата, ресторантите вече бяха затворени, а някои мачове се играеха без публика. Във Ваеликобритания пък мерките за социална дитанция бяха въведени след десетина дни.

След срещата "Ливърпул" – "Атлетико Мадрид" се появиха и мнения, че мачът е трябвало да бъде отменен или да се играе без публика. Преди време кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинез-Алмейда заяви, че провеждането на срещата е било грешка.

Британското правитество защити решението за допускането на мача, въпреки че 10 дни по-късно наложи ограничения заради разпространението на коронавируса. Преди месец британските медии съобщиха, че властите разследват връзката между футболната среща от Шампионската лига и развитието на епидемията в Ливърпул.

До момента в Испания са установени над 235 700 души с коронавирус, а починалите са повече от 28 700.

Във Великобритания случаите на заразени са близо 261 000, а починалите – 36 875.

mediapool.bg