Кламер БГ - Новини: Москва посъветва руснаците да не почиват в чужбина

Москва посъветва руснаците да не почиват в чужбина

Коронавирус

|
Пон, 25 Май 2020г. 16:21ч.
Москва посъветва руснаците да не почиват в чужбина

Руският премиер Михаил Мишустин посъветва съгражданите си да се въздържат от пътувания в чужбина и да не планират задгранични почивки през лятото. Причината е рискът от заразяване с коронавирус, предадоха руски медии.

"Да, в борбата с коронавируса бяха достигнати определени успехи, но помним, че инфекцията беше внесена от чужбина. За това смятаме за целесъобразно хората да се въздържат от екскурзии извън страната", коментира Мишустин, който също беше диагностициран с Covid-19.

Премиерът обясни призива си с това, че традиционният отпускарски сезон наближава и хората вече се замислят къде да прекарат почивката си. "За много държави приходите от туризъм и от свързаните с него отрасли на икономиката са основни и за това те заявяват, че смекчават ограничителните мерки и планират откриването на летния сезон. В същото време Световната здравна организация все още счита, че рискът от развитие на пандемията е висок и не препоръчва отпадане на ограниченията за международни пътувания", коментира Мишустин.

Той добави, че епидемичната ситуация в отделните страни е различна и никой не може да гарантира на туристите, че няма да се заразят с Covid-19 и да платят "доста висока цена за няколко дни почивка".

Според премиера трябва да се избегне и малката възможност за внасянето на заразата отново в Русия. Освен това имало опасност заминалите на почивка в чужбина да не могат да се приберат в родината си, ако епидемията се разрасне. "По-безопасно е летният отпуск да бъде прекаран в страната", допълни Мишустин, въпреки че към момента туристическите обекти в страната са затворени. Премиерът припомни, че от 1 юни отварят част от медицинските санаториуми в страната. На следващ етап и при благоприятно развитие на епидемията можело да се отворят изцяло курортите.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия надхвърли 350 000. Починалите в страната са повече от 3600. За последното денонощие новите случаи на Covid-19 са 8946.

Броят на новозаразените е под 10 000 за десето поредно денонощие, отбелязва ТАСС. Русия остава на трето място в света по брой случаи.

През последното денонощие в страната от коронавируса са починали 92 души срещу 153 през предходното. Повече от половината от починалите, над 2000 човека, са в столицата Москва.

Общият брой на възстановилите се в Русия вече е 118 798.

Коефициентът на разпространение на коронавируса в страната обаче е достигнал единица за първи път от 13 май, сочат изчисления на ТАСС въз основа на данните на щаба.

Случаите на заразяване с новия коронавирус в Украйна надхвърлиха 21 000, предаде ТАСС, цитирана от БТА, като се позова на властите.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 259 нови заразени, сред които 16 деца и 43 медицински работници. Общият брой на случаите в Украйна вече е 21 245, включително 1546 деца и 4112 медицински работници. С шестима починали през последното денонощие смъртните случаи в страната са достигнали 623.

В същото време отпадат някои от ограниченията, наложени заради епидемията. Метрото в столицата Киев и в Харков отново се движи от понеделник. Подземната железница в двата града бе затворена преди близо два месеца. Пътниците са задължени да носят маска. Метростанциите и влакчетата се дезинфекцират периодично. В Украйна метрото остава спряно само в град Днепър.

Киевско-Печерската лавра междувременно отново отвори за посетители. Пещерният манастирски комплекс в центъра на украинската столица бе затворен, след като стана огнище на разпространението на коронавируса. Там бяха регистрирани 90 заразени. Всички те били оздравели.

mediapool.bg