Кламер БГ - Новини: Координаторът на САЩ по санкциите: Трябват реални действия за борба с корупцията в България

Координаторът на САЩ по санкциите: Трябват реални действия за борба с корупцията в България

България

|
Вт, 14 Фев 2023г. 14:12ч.
Координаторът на САЩ по санкциите: Трябват реални действия за борба с корупцията в България

Координаторът на САЩ по санкциите: Трябват реални действия за борба с корупцията в България

Ръководителя на oфиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Брайън заяви в интервю за БНР, че очаква от партиите ясен ангажимент за реформи за борба с корупцията и реални действия в тази посока. По-късно същото поиска и президентът Румен Радев, който призова в спешен порядък следващото Народно събрание да приеме съдебната и антикорупционната реформа.

Във вторник О’Брайън не каза дали ще има още имена на санкционирани по глобалния закон "Магнитски" българи.

"Няма да спекулирам по този въпрос. Важното е, че това има за цел да мотивира реформата. Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не е така, сякаш имаме предварителен списък. Не разполагам с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадя едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред", каза О`Браян.

"Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони", посочи О‘Брайън, който е на посещение в България.

По повод излезлия в петък списък по "Магнитски", в който влизат Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП, той каза:

"Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании."

По думите му санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. "Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах", добави той.

О‘Брайън добави, че със санкциите се цели България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. "Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС. Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия", посочи той и добави, че очаква всички партии да подкрепят реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

"Очевидно е, че имаме чудесно посолство тук. Но първо - ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори. Има много различни измерения, в които хората работят като наши партньори и по различни въпроси", добави той в отговор на въпрос по какво разпознава дали една партия, институция или лидер е истински или само се прави на евроатлантик.

Радев: 48 НС се е саморазпусна от страх и саботира съдебната реформа

"Нека не забравяме, че 48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх. От страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент", каза пред журналисти президентът Румен Радев, който управлява страната през назначеното от него служебно правителство от август миналата година.

Той добави, че последният парламент е саботирал правосъдната реформа и европейската интеграция на България, като не прие предложените от служебното правителство закони.

Повод за думите му е това, че ГЕРБ и ДПС направиха всичко възможно законопроектът за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор да бъде бавен, за да не бъде окончателно приет преди разпускането на Народното събрание, както и стана.

Според Радев на саботирането на правосъдната реформа парламентът е приел "съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска".

По отношение на новия списък със санкционирани българи по глобалния закон "Магнитски", президентът повтори почти дословно думите на О’Брайън, че очаква от партиите ясен ангажимент за реформи за борба с корупцията и реални действия в тази посока.

"Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. Виждаме го. И всяка помощ отвън е добре дошла, защото съвременната корупция не признава граница, но няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас и тя започва с приемането на закони, които да гарантират ефективна борба с корупцията. И тя започва с това политическите партии, не само да ги приемат, но и да се ангажират с изпълнението на тези закони и борбата с корупцията да не бъде само предизборно говорене", каза държавният глава.

Запитан очаква ли още българи да попаднат в списъка "Магнитски", той отговори, че не може да каже:

"Но най-доброто средство повече българи да не попадат в този списък е следващият парламент да се ангажира наистина с една ефективна съдебна реформа, така че ние да имаме превантивни действия и ефективна борба с корупцията".

Радев призова в следващото Народно събрание законопроектите за съдебната и антикорупционната реформа да бъдат разгледани по най-бързия начин и "да въведе необходимите поправки, но те да водят към реална ефективна борба, а не към симулиране".

Радев припомни още, че в 48-ото Народно събрание не бяха приети и законопроектите, които бяха важни за България по пътя към еврозоната и Шенген.

"То блокира важни закони, свързани с Шенген и еврозоната. И това не трябва да се забравя. Вие си направете вашите разследвания и проверки, за да се види защо саботираха тези закони. Дали не е заради корист и лобизъм. Това е много важно", добави президентът, без да влиза в конкретика. В последния парламент обаче поправките в Кодекса за застраховането, които бяха важни за еврозоната, се превърнаха в арена на тежък политико-икономически сблъсък, защото засягат финансови интереси на компании от застрахователния сектор.

mediapool.bg