Кламер БГ - Новини: Още над 100 социалисти напуснаха БСП, този път от Пловдив

Още над 100 социалисти напуснаха БСП, този път от Пловдив

България

|
Вт, 14 Фев 2023г. 17:39ч.
Още над 100 социалисти напуснаха БСП, този път от Пловдив

Още над 100 социалисти напуснаха БСП, този път от Пловдив

Вълната от напускащи БСП социалисти след провелия се в събота напрегнат конгрес на партията продължава. Във вторник над 100 членове на партията от Пловдив обявиха, че подават заявления за напускане на формацията.

Начело на напускащите от Пловдив са общинските съветници, които бяха избрани през 2019 година от листата на БСП. Те се отцепиха от партията на Корнелия Нинова след отлъчването на Георги Гергов от партията. Досега групата на съветниците се казваше "БСП - Автентична лява", но вече щяла да носи името "Алтернатива за Пловдив".

"След позорния съботен конгрес, социалистите масово заявяват, че БСП на Нинова не е тяхната партия. Купчината от заявления ще бъдат изпратени на "Позитано" 20, тъй като пловдивската централа не работи", се посочва в съобщението на напускащите.

Пресцентърът на БСП пък разпространи позиция на градския съвет на БСП-Плодвив, в която се казва, че "не социалисти, а служители на едрия капитал напуснаха градската партийна организация":

"Благодарим им! През изминалата година те се самоотлъчиха от Българската социалистическа партия в града под тепетата, защото години наред манипулираха редица партийни организации и по този начин подбираха делегатите, чрез които владееха организацията. Но всичко излезе наяве".

От ръководството на партията отново призовават подалите заявления за напускане да подадат оставки и като общински съветници.

"Гражданите на Пловдив ясно осъзнаха, че те не са съветници на БСП, а обслужват лицето Георги Тодоров Гергов и интересите на ГЕРБ. Гласуваха за пробива на "Водната палата", за зала "Строител", за застрояването на 81 декара до "Гребна база", както и за приемането на акциите на "Международен Панаир Пловдив" АД", се посочва още в позицията на градския съвет на БСП-Пловдив срещу напускащите.

Преди ден кметът на Перник Станислав Владимиров и още 50 социалисти от БСП-Перник

също подадоха заявления за напускане на партията, като поводът отново беше станалото на конгреса на партията, когато по предложение на близки до ръководството бяха изключени 14 вътрешнопартийни опозиционери.

mediapool.bg