Кламер БГ - Новини: Земетресение в Румъния бе усетено и в България

Земетресение в Румъния бе усетено и в България

България

|
Вт, 14 Фев 2023г. 17:16ч.
Земетресение в Румъния бе усетено и в България

Земетресение в Румъния бе усетено и в България

Земетресение с епицентър в Югозападна Румъния бе усетено и в България. Според данните на Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.5 по Рихтер, а според Националния институт по геофизика на Румъния - с магнитуд 5.7. Трусът е станал в 15:16:52 часа.

Засега няма данни за пострадали и сериозни щети. На кадри от румънски медии се вижда, че върху кола са паднали тухли и са счупили предното ѝ стъкло. Има сигнали и за паднала мазилка и керемиди.

Вече са регистрирани и два вторични труса. Единият е станал в 15:26 ч. и е бил с магнитуд от 3.4 по Рихтер, а другият - в 15:29 часа с магнитуд от 3.5 по Рихтер.

Сегашните земетресения са в същия район, където в понеделник беше регистрирано земетресение от 5.2 по Рихтер, последвано от три вторични труса.

Румънският премиер Николае Чука е провел телефонен разговор с ръководителя на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат във връзка със земетресението. След консултации с министъра на вътрешните работи Лучиан Боде е задействана оперативна група за наблюдение на системата за намеса при извънредни ситуации в рамките на координационния център на министерството.

Епицентърът на труса от вторник е бил на 7 км от Рунджу и на 73 км североизточно от Турну-Северин.

По данните на Европейския сеизмологичен център дълбочината на земетресението е била 40 км, но според румънския институт тя е 6.3 км.

Земетресението е усетено особено отчетливо във Видин и Монтана, потребители в социалните мрежи посочват, че е се е усетило по-силно от вчерашното. Било е и по-продължително.

Днешното земетресение беше усетено още в София, Пловдив, Плевен и т.н. От МВР съобщиха, че и в България засега няма данни за причинени материални щети и за пострадали хора.

mediapool.bg