Кламер БГ - Новини: Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

Свят

|
Нед, 09 Апр 2023г. 10:57ч.
Китай симулира удари по ключови цели в Тайван

В събота Китай започна тридневно военно обучение край Тайван, сн. ЕПА/БГНЕС

Прецизни удари срещу ключови цели в Тайван и негови води извърши Китай в неделя по време на втория ден от военните учени на Пекин в региона, предадоха световните агенции.

Ученията - които Пекин нарече "строго предупреждение" към самоуправляващия се остров - са отговор на посещението на президентката на Тайван Цай Ингве в САЩ миналата седмица. Китай настоява, че демократично управляваният Тайван е негова територия.

Докато китайските военни симулираха обкръжаване на острова, САЩ призоваха Китай да прояви сдържаност.

"Под единното командване на центъра за съвместни операции множество видове подразделения извършиха симулирани съвместни прецизни удари по ключови цели на остров Тайван и в околните морски райони и продължават да поддържат настъпателна позиция около острова", се казва в съобщението на Пекин.

Тайван каза, че най-малко 71 китайски самолета са прелетели около острова в събота. 45 бойни самолета или са пресекли средната линия на Тайванския пролив - неофициалната разделителна линия между тайванската и китайската територия - или са прелетели в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван.

Забелязани са и девет китайски кораба. Операцията, наречена от Пекин "Общ меч", ще продължи до понеделник. Тя среща гнева на тайванските служби.

В събота представители на отбраната в Тайпе обвиниха Пекин, че използва посещението на президента Цай в САЩ като "извинение за провеждане на военни учения, което сериозно подкопава мира, стабилността и сигурността в региона".

Още по темата:

Си Цзинпин откри конгреса на Китайската компартия със заплаха срещу Тайван

Източник от тайванската служба за сигурност заяви пред Ройтерс, че вчерашните китайски учения около протока Баши, който отделя Тайван от Филипините, са включвали симулирани атаки срещу бойни групи на самолетоносачи, както и учения за борба с подводници.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че до обед местно време днес е проследило в околностите на Тайван 58 китайски самолета, включително изтребители Су-30 и бомбардировачи Ейч-6 (H-6), както и девет кораба. Ведомството добави, че обръща особено внимание на ракетните сили на Народноосвободителната армия, които отговарят за китайските ракетни системи с наземно базиране.

Говорител на Държавния департамент каза, че САЩ "наблюдават отблизо действията на Пекин" и отбеляза, че Вашингтон разполагат с "достатъчно ресурси и способности в региона, за да осигурят мир и стабилност и да изпълнят ангажиментите си за национална сигурност".

САЩ прекъснаха дипломатическите връзки с Тайпе в полза на Пекин през 1979 г., но са длъжни по закон да осигурят на Тайван средствата да се защити.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза на няколко пъти, че САЩ ще се намесят, ако Китай нападне острова.

На срещата в сряда в Калифорния президентката на Тайван Цай благодари на председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти за „непоколебимата подкрепа“ на Америка, като каза, че е помогнала „да се уверят хората в Тайван, че не сме изолирани и не сме сами“.

Още по темата:

Тайванският лидер и председателят на долната камара на Конгреса се срещнаха в Калифорния

В столицата на Тайван Тайпе жителите не изглежда да са обезпокоени от последните маневри на Китай, посочва ББС в неделя.

“Мисля, че много тайванци вече са свикнали с това, усещането е като, ето го отново!“, коментира Джим Цай пред медията.

“Те (Китай) изглежда обичат да го правят, обикаляйки Тайван, сякаш е техен. Вече съм свикнал с това“, допълва Майкъл Чуанг. “Ако те нахлуят, така или иначе не можем да избягаме. Ще видим какво крие бъдещето и ще тръгнем оттам, допълва той.

От 1949 г., Тайван се смята за суверенна държава със собствена конституция и лидери. Китай обаче я вижда като отцепнала се провинция, която трябва да бъде оставена отново под контрола на Пекин.

mediapool.bg