Кламер БГ - Новини: Две сгради рухнаха в Марсилия, има хора под развалините

Две сгради рухнаха в Марсилия, има хора под развалините

Свят

|
Нед, 09 Апр 2023г. 17:00ч.
Две сгради рухнаха в Марсилия, има хора под развалините

Часове пожарникарите се опитват да овладеят огъня

Смята се, че под развалините на две рухнали в Марсилия сгради има до десет души, съобщи вътрешният министър на Франция Жерар Дарманин в неделя.

Все още не е ясна причината за експлозията, причинила срутването на сградите. Тепърва ще се изяснява дали са имали някакви конструктивни проблеми.

Там все още има пожар, чието потушаване може да отнеме часове. Според властите под руините може да има между четирима и десет души.

Петима души са отведени в болница със сериозни, но не и животозастрашаващи наранявания. Други шестима са в шок.

"Опитваме се да потушим пожара, като същевременно запазим живота на хората, които предполагаме, че са под развалините", заяви командирът на пожарната в Марсилия. Силната горещина не позволява изпращането на екипи с кучета за търсене, добави той.

Повече от 100 пожарникари се опитват да потушат пламъците под огромни купчини отломки в бавна и деликатна операция, целяща да запази пожарникарите в безопасност и да се опита да не навреди на хората, които са потенциално заклещени отдолу, отбелязва АП.

"Пожарникарите преценяват минута по минута най-добрия начин за потушаване на пожара", заяви кметът на Марсилия Беноа Паян на брифинг по телевизията. "Трябва да сме подготвени, че ще има жертви", добави той.

Срутената сграда се намира в стар квартал в центъра на Марсилия - вторият по големина град във Франция. Шумът от експлозията и последвалото срутване се е разнесъл и в близките квартали. Улиците около сградата бяха блокирани.

Взривът е "вероятната" причина за срутването на сградата, заяви кметът на Марсилия, но подчерта, че разследването ще определи какво в крайна сметка е причинило експлозията.

Трета сграда частично е увредена, а заради инцидента са евакуирани 30 сгради в района.

“Мислите ни са с Марсилия“, написа президентът Еманюел Макрон в Туитър.

mediapool.bg