Кламер БГ - Новини: Папата сe моли руснаците да видят светлината на Великден

Папата сe моли руснаците да видят светлината на Великден

Свят

|
Нед, 09 Апр 2023г. 17:39ч.
Папата сe моли руснаците да видят светлината на Великден

Папата отправи своето великденско послание, сн. ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск изглежда поиска от руснаците да потърсят истината за нахлуването на страната им в Украйна във великденското си послание към света в неделя и призова за диалог между израелци и палестинци след неотдавнашното насилие, предаде Ройтерс.

86-годишният Франсис ръководи тържествената Великденска литургия на слънчевия площад “Свети Петър”, след като пропусна службата на открито в петък по препоръка на лекарите като предпазна мярка след влизането му в болница заради бронхит в края на март.

Килим от 38 000 цветя украси площада за най-важната и радостна дата в литургичния календар на Църквата - в чест на деня, в който християните вярват, че Исус е възкръснал от мъртвите. Оранжево-червени лалета, жълти стръкове форзиция, както и нарциси и други пъстри сезонни цветя, бяха транспортирани с камиони от Нидерландия в събота и поставени в саксии пред Ватикана, Почетните части на Ватиканската швейцарска гвардия и италианската карабинери полицаи - и двете в церемониални облекла, бяха строени на церемонията.

От централния балкон на базиликата "Свети Петър" той отправи своето послание и благословия "Urbi et Orbi" (към града и света), обръщайки се към около стохилядното събрало се множество от граждани и туристи.

От същото място, където за първи път се появи пред света като папа в нощта на избирането му през 2013 г., той говори за "тъмнината и мрака, в които твърде често нашият свят се оказва обгърнат" и се помоли на Бог за мир.

"Помогнете на възлюбения украински народ по пътя му към мира и отправете вашата Великденска светлина към руския народ", каза видимо развълнуваният Франциск.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Франциск редовно споменава Украйна и нейния народ като "мъченици" и използва думи като агресия и зверства, за да опише действията на Русия.

В неделя той помоли Бог "да утеши ранените и всички онези, които са загубили близки поради войната, и да позволи на пленниците да се завърнат здрави и здрави при семействата си. Отворете сърцата на цялата международна общност да се стреми да сложи край на тази война и всички конфликти и кръвопролития в нашия свят".

Още по темата:

Папа Франциск: Войната в Украйна е "престъпление срещу Бог и човечеството"

Както прави всеки Великден, Франциск призова за мир в Близкия изток. Апелът му сега е още по-актуален заради неотдавнашното насилие в Йерусалим и трансграничната размяна на огън, включваща Израел, Ливан и Сирия.

“В този ден, Господи, ние Ти поверяваме град Йерусалим, първият свидетел на Твоето възкресение. Изразявам дълбока загриженост за атаките от тези последните няколко дни, които заплашват очакваната атмосфера на доверие и реципрочно уважение, необходими за възобновяване на диалога между израелци и палестинци, така че мирът да царува в Свещения град и в целия регион", каза той.

Израелско-палестинското напрежение рязко нарасна след набезите на израелската полиция миналата седмица в джамията Ал-Акса в Йерусалим, което предизвика възмущение в целия арабски свят, припомня Ройтерс.

В част от обръщението, където спомена Никарагуа, папата помоли Бог "да помни всички, които са възпрепятствани да изповядват свободно и публично вярата си".

Отношенията между правителството и католическата църква в Никарагуа са дълбоко обтегнати. Правителството, което преустанови дипломатическите отношения с Ватикана, забрани шествия на открито през Страстната седмица тази година.

Папата демонстрира добра форма, сн. ЕПА/БГНЕС

Между литургията и прочитането на посланието, Франциск, който демонстрира добра форма, беше возен в папамобил около площада и надолу по главния булевард, водещ към река Тибър, за да могат повече хора да го видят.

В началото на великденската церемония, вдъхновена от християнското вярване, че Исус е възкръснал от мъртвите след разпятието си, Франциск звучеше малко уморено, докато рецитираше ритуалните слова на латински, посочва АП.

Навес пред стъпалата на площада приюти Светия отец, който се върна в полезрението на обществеността 12 часа след продължилата снощи 2 часа и 25 минути служба за Великденското бдение в базиликата "Свети Петър".

mediapool.bg