Кламер БГ - Новини: На 103 години почина последният прокурор от Нюрнбергския процес

На 103 години почина последният прокурор от Нюрнбергския процес

Свят

|
Нед, 09 Апр 2023г. 17:34ч.
На 103 години почина последният прокурор от Нюрнбергския процес

Бенджамин Ференц е само на 27 г., когато оглавява Нюрнбергския процес, сн. Justicehub.org

Последният прокурор от Нюрнбергския процес за военните престъпления през Втората световна война Бенджамин Ференц почина на 103-годишна възраст, предадоха световните агенции в неделя.

Ференц е бил само на 27 години, когато оглавява Нюрнбергския процес, по време на който е била търсена отговорност от нацистките престъпници. Съдът осигурява присъдите на 22 нацистки офицери за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сред тях са четиримата командири на оперативни групи от есесовци, които са убивали беззащитни жени, мъже и деца в окупираните територии в Източна Европа.

По-късно той се застъпва за създаването на международен съд за преследване на военни престъпления - цел, която е реализирана през 2002 г.

Ференц е починал мирно в съня си в петък вечерта в дом за възрастни хора в Бойнтън Бийч, Флорида.

Потвърждавайки смъртта му, американският музей на Холокоста заяви, че светът е загубил "лидер в търсенето на справедливост за жертвите на геноцид".

Последният прокурор от Нюрнбергския процес е роден в Трансилвания - част от Румъния - през 1920 г., но семейството му емигрира в САЩ, за да избяга от антисемитизма.

След като завършва юридическия факултет на Харвард през 1943 г., той се записва в американската армия и участва в десанта на съюзниците в Нормандия и битката при Булдж. Издига се до чин сержант и се присъединява към екип з аразследване и събира доказателства за нацистки военни престъпления.

Разследването се води при освобождаването на концентрационните лагери и интервюта на оцелелите.

По-късно Ференц разказва за открити струпани на купчини тела и "безпомощни скелети с диария, дизентерия, тиф, туберкулоза, пневмония и други заболявания, които повръщат в своите проядени от въшки легла или на земята и само техните жалки очи молят за помощ".

Още по темата:

ПАССЕ осъди възраждането на нацистката идеология

Той описва Бухенвалд - един от най-големите лагери в Германия - като "костница на неописуем ужас", отбелязва ББС.

"Няма съмнение, че бях незаличимо травматизиран от преживяванията си като следовател на военни престъпления в нацистки центрове за унищожение", пише той.

След войната Ференц се завръща в Ню Йорк, за да практикува право, но малко след това е вербуван да помогне в преследването на нацистите на Нюрнбергския процес, въпреки че няма предишен опит в съдебен процес.

Той става главен прокурор на процеса срещу членове на Einsatzgruppen, мобилни ескадрони на смъртта от SS, които са действали в окупираната от нацистите Източна Европа и се смята, че са убили повече от милион души.

От 22-ма мъже, изправени пред съда, всички са осъдени. 13 от тях получават смъртни присъди, а четирима са екзекутирани.

След приключването на процесите Ференц, който владее шест езика, включително немски, остава в Западна Германия и помага на еврейски групи да получат споразумение за репарации от новото правителство.

Още по темата:

Международният наказателен съд стартира

В по-късните си години той става професор по международно право и води кампания за международен съд, който да може да преследва лидерите на правителства, за които е установено, че са извършили военни престъпления. Написва няколко книги по темата.

През 2002 г. в Хага, Холандия, е създаден Международният наказателен съд, въпреки че ефективността му е ограничена от отказа на няколко големи държави, включително САЩ, да участват.

Ференц има син и три дъщери. Съпругата му - любовта от детството му Гертруд Фрийд - умира през 2019 г.

mediapool.bg