Кламер БГ - Новини: Байдън нарече Си Цзинпин "диктатор", но се надява на по-добра комуникация

Байдън нарече Си Цзинпин "диктатор", но се надява на по-добра комуникация

Свят

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 14:42ч.
Байдън нарече Си Цзинпин "диктатор", но се надява на по-добра комуникация

Си Цзинпин и Джо Байдън по време на срещата им в Сан Франциско, Сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън нарече китайския президент Си Цзинпин "диктатор" малко след вчерашната им срещата край Сан Франциско и само дни след като каза, че би искал да подобри комуникационните канали чрез пряка телефонна линия между двамата, предаде ДПА.

"Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата", каза Байдън на пресконференция след срещата.

Той нарече Си "диктатор" и през юни, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон няколко месеца по-рано. Говорител на китайското външно министерство нарече тогава изказването на Байдън "абсурдно и безотговорно".

Китайското външно министерство реагира остро и на днешния коментар на Байдън за Си Цзинпин, наричайки го изключително погрешна и безотговорна политическа манипулация, посочва Ройтерс.

"Винаги ще има злонамерени хора, които да се опитат да вбият клин в китайско-американските отношения, но няма да успеят", каза на пресконференция говорителката на министерството Мао Нин.

Байдън и Си не бяха се виждали и не бяха разговаряли от срещата на върха на остров Бали миналия ноември, посочва ДПА.

Малко преди срещата в Калифорния Байдън каза, че би искал "да върне отношенията в нормално русло, да комуникира (със Си Цзинпин) и да може да вдигне телефона и да разговарят в момент на криза".

Отношенията между САЩ и Китай отдавна са много напрегнати заради американските икономически санкции срещу Пекин и опасенията на Запада, че китайската армия може да нахлуе в Тайван.

Споразумения и спорни въпроси

Джо Байдън и Си Цзипин се споразумяха да възобновят военната комуникация, което да помогне за намаляване на напрежението между двете държави, пише в заглавие в."Вашингтон пост".

Споразумението има за цел да възстанови ключови военни канали повече от година, след като Пекин ги прекъсна разгневен от посещението на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г. Байдън и Си се договориха също така да засилят сътрудничеството в областта на борбата с наркотиците за облекчаване на кризата с фентанила в САЩ. Макар и скромни по мащаб, двете споразумения са рядък знак за сътрудничество между двете най-влиятелни държави в света, които са на различни позиции по отношение на търговията, кибернетичната и морската сигурност, правата на човека и редица други наболели въпроси, посочва американското издание.

Лидерите на САЩ и Китай се договориха също така да подновят преговорите за климата след дългогодишна пауза и да се справят с потока на химически прекурсори от Китай, които се използват за производството фентанил.

И двамата лидери изглеждаха решени да намалят напрежението в отношенията си, тъй като се борят с вътрешни и глобални предизвикателства. След срещата Си нарече американско-китайските връзки най-важните двустранни отношения в света, цитиран от агенция Синхуа, като добави, че двете страни трябва да дадат пример за сътрудничество между световните сили. На свой ред Байдън отбеляза, че двамата със Си се познават от повече от десетилетие, още от времето, когато и двамата са били вицепрезиденти, като заяви, че двамата знаят как да работят заедно.

В отношенията между двамата лидери обаче все още личаха признаци на недоверие. На въпроса дали има доверие на Си, Байдън отговори: "Доверявам се, но проверявам, както гласи една стара поговорка".

Въпреки многобройните спорни моменти и Байдън, и Си имат основание да се опитат да размразят отношенията. Байдън отдавна се опасява, че една грешна стъпка може да доведе до ескалация, която никоя от страните не желае, а американски официални лица подчертават необходимостта двете страни да имат отворена линия за комуникация, за да се предпазят от подобна вероятност, коментира "Вашингтон пост".

Правителството на Байдън определи Китай като най-сериозното дългосрочно стратегическо предизвикателство пред САЩ и даде приоритет на изграждането на отношения с държавите от Индо-тихоокеанския регион, за да създаде защитна стена срещу Пекин. Китай следи внимателно засилените партньорства на САЩ с държави като Япония, Австралия, Индия и Виетнам и се чувства застрашен от тях, твърдят американски служители.

Заредената с високи залози среща на върха между Джо Байдън и Си Цзинпин идва година след предишната им лична среща, пише в заглавие друго американско издание "Политико".

По-рано днес Байдън подчерта високия залог на срещата, която се проведе в заобиколено от маслинова горичка имение в предградие на Сан Франциско, като заяви, че "светът" следи изхода ѝ. Отношенията между Вашингтон и Пекин ще бъдат определящи в продължение на десетилетия, но те силно се влошиха на фона на нарастващата заплаха от военен конфликт между двете най-големи икономики в света, заради което те се намират в най-ниската си точка от половин век насам, отбелязва "Политико".

Но зад повърхността на любезността, демонстрирана на срещата от двамата лидери, прозираха и дълбоки разногласия по ключови двустранни въпроси. Си поиска от САЩ да "спрат да въоръжават Тайван", съобщи Синхуа. Той също така заяви, че "обединението" на самоуправляващия се остров с Китай е "неизбежно". Байдън заяви, че американската политика по отношение на Тайван не се е променила.

Байдън приветства напредъка след разговорите си със Си Цзинпин, но Тайван все още остава спорна тема между двете страни, пише в заглавие в. "Гардиън".

Според китайското външно министерство резултатите от срещата са противоречиви, а Си е заел твърда позиция по отношение на Тайван.

След повече от четири часа разговори в имението "Филоли" край Сан Франциско срещата не е сближила САЩ и Китай по въпроса за съдбата на Тайван, като Си е заявил на Байдън, че това е "най-големият и потенциално опасен въпрос в отношенията между САЩ и Китай".

Си каза, че е видял доклади и оценки в САЩ, според които Китай планира да предприеме военни действия срещу Тайван до определена година, и изрази раздразнението си от тези доклади, като отбеляза, че няма такива планове и че никой в китайското правителство не е говорил с него за подобно нещо.

Китай няма да води война срещу никоя страна

След срещата Си Цзинпин заяви, че веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде никога затворена, предаде Франс прес. Си заяви това след двустранната среща на върха с американския президент, състояла се вчера в Сан Франциско.

След срещата в изказване по време на вечеря с бизнесмени Си заяви, че отношенията между двете най-големите икономики в света ще продължат да се развиват.

Си Дзинпин увери, че Китай няма да води война срещу никоя страна.

"Каквато и степен на развитие ние бихме могли да достигнем, ние няма да търсим никога хегемонията или експанзията и няма никога да налагаме нашата воля на другите", заяви Си Дзинпин. "Китай не се стреми към сфери на влияние и няма да поведе нито гореща, нито студена война срещу която и да е страна в света", добави той пред бизнесмените.

Си Дзинпин заяви, че Китай е готов да бъде партньор и приятел на САЩ. Той посочи, че има много възможности за двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс.

Китайският президент изрази и съчувствие към американските жертви на фентанила, предаде Франс прес, визирайки по-специално младите хора.

На срещата с бизнесмените китайският лидер намекна, че страната му ще изпрати нови панди в САЩ, допълва Асошиейтед прес. Той нарече пандите "пратеници на приятелството между китайския и американския народ".

"Готови сме да продължим нашето сътрудничество със САЩ относно опазването на пандите като вид ", каза Си Дзинпин.

Черно-белите мечоци от дълго време са символ на американо-китайското приятелство. Пекин подари за първи път две панди на Националната зоологическа градина във Вашингтон през 1972 г. преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде под наем на други американски зоологически градини още панди, като накрая се стигна и до двустранна програма за опазване за пандите. Три от гигантските панди от Националния зоопарк в САЩ - Мей Сян, Тян Тян и тяхното отроче Сяо Ци Цзи - преди осем дни обаче отпътуваха за Китай. След тяхното отпътуване в САЩ останаха четири панди, които се намират сега в зоопарка в Атланта.

На срещата с бизнесмени Си Дзинпин заяви, че хората в щата Калифорния искали да имат отново панди в зоопарка в Сан Диего.

Когато двустранните отношения между Китай и САЩ се влошиха през последните години, китайската общественост започна да иска пандите да бъдат върнати от американските зоологически градини в родния им Китай. В китайски социални медии се появиха недоказани твърдения за лошо отношение към пандите в американските зоопаркове.

Споразумението между Националния зоопарк във Вашингтон и Китайската асоциация за опазване на дивата природа изтича през декември и досега преговорите за подновяването му не дадоха резултат.

Зоопаркът в Сан Диего върна на Китай пандите през 2019 г., а по-рано през настоящата година последната панда в зоопарка в Мемфис в Тенеси също се прибра в родината си.

mediapool.bg