Кламер БГ - Новини: Русия възражда съветски практики: Наказателна психиатрия и тотален контрол върху контакти с чужденци

Русия възражда съветски практики: Наказателна психиатрия и тотален контрол върху контакти с чужденци

Свят

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 18:03ч.
Русия възражда съветски практики: Наказателна психиатрия и тотален контрол върху контакти с чужденци

Русия възражда съветски практики: Наказателна психиатрия и тотален контрол върху контакти с чужденци

На фона на войната в Украйна руските власти започнаха по-често да използват разпространен в СССР вид наказание срещу активисти и граждани с антивоенна позиция - принудително лечение при психиатър. Диагнозата, която може да бъде последвана от амбулаторно лечение или настаняване в психиатрична болница, се поставя на обвинените за разпространение на „фалшиви“ новини за войната, опити за подпалване на военни окръжия или записване във въоръжените сили на Украйна. Адвокатите съобщават за тормоз и унижение, преживяно от техните клиенти, пише The Moscow Times.

На обвинената за „дезинформация“ за руската армия жителка на Санкт Петербург Виктория Петрова било „обещано“ да бъде пребита при пристигането си в психоневрологичния диспансер „за добре дошла“. Така, по думите й, й било дадено да разбере, че „в болницата тя вече не е човек“. За това пред изданието разказва адвокатът на Петрова Анастасия Пилипенко, уточняваййки, че прави това по искане на клиентката си.

„Вързали са я за ръцете и краката за леглото и й инжектирали лекарства, поради което два дни практически не е могла да говори и следователно - да се оплаква. Докато Вика била вързана, дрехите й били хвърлени върху лицето й. Явно просто за удоволствието да наблюдават нейната безпомощност“, разказва Пилипенко.

Петрова била принудена да се съблече за „телесен преглед“ в присъствието на служители мъже. „Когато помолила да й позволят поне да смени дамската си превръзка преди това, защото менструацията й била започнала и кръвта вече била по краката й, всички се смеели и й се подигравали - по-млади и по-възрастни мъже, жени на около четиридесет и около шестдесет“, казва адвокатът .

Петрова става обвиняема по дело за разпространение на „фалшиви новини“ за руската армия през май 2022 г. Причината била публикация в социална мрежа, в която се говори за загубите на страните във войната. Към поста били прикачени видеоклипове от YouTube каналите на украинския президент Зеленски, политика Алексей Арестович и журналиста Дмитрий Гордон.

През зимата на 2023 г. съкилийниците на Петрова се оплакали на ръководството на следствения арест, че тя „продължава антивоенната пропаганда“. Съдът назначил психиатрична експертиза, в резултат на която обявил, че тя „не е могла и не може да осъзнава действията си и да ги контролира“. На 24 октомври съдът решава Петрова да бъде преместена от следствения арест в психиатрична болница.

Както отбелязва адвокатът на Петрова, клиентката й не е политически активист.

„Единственото необичайно нещо в случая на Вика е нейната обикновеност. Тя е точно като нас. Нито активист, нито журналист, нито гласът на едно поколение“, казва Пилипенко.

Случаят на Петрова не е първият, в който съд обявява за луди граждани, които са се противопоставили на войната:

През октомври Втори западен окръжен военен съд в Москва нареди принудително психиатрично лечение на жителя на Нижни Новгород Алексей Оношкин. Той беше обвинен в разпространение на „фалшиви новини“ за руската армия и призоваване към тероризъм. Основание за обвиненията бяха публикациите и коментарите на Оношкин във „В контакте“.

През септември Балашовският районен съд на Саратовска област изпрати депутата от селото Хоперски Олег Непеин за принудително лечение в психиатрична болница. Той беше съден за съобщения в регионален чат, посветен на убийствата на цивилни в Буча и Мариупол.

През август съдът в Митищи осъди екологичния активист и активист за правата на животните Александър Бахтин на шест години затвор и принудително лечение при психиатър. Причината за три наказателни дела за военни „фалшификации“ бяха три публикации във „В контакте“ за смъртта на цивилни в Украйна.

През юли съд в Московска област призна Дмитрий Лямин за виновен в извършването на терористичен акт: хвърлил бутилка със запалима смес в сградата на военната служба. Лямин е осъден на осем години затвор с принудително психиатрично лечение по местоизтърпяване на присъдата.

През май жителката на Владикавказ Теона Келехсаева получи глоба от 100 000 рубли и принудително амбулаторно лечение при психиатър. Съдът видя многократно дискредитиране на руската армия в нейни публикации във „В контакте“ и Instagram.

През април Сергей Колин, жител на Тверска област, беше обявен за невменяем и изпратен на принудително лечение. Съдът установи, че Колин в кореспонденция с „неидентифицирани лица“ се е съгласил да се присъедини към легиона „Свобода на Русия“ и да отиде на война. В материалите по делото се посочва, че Колин в своя канал в Telegram „изразява подкрепа за украинската страна“, „изразява враждебност към руски граждани“ и „негативно отношение към ръководството на Руската федерация и властите“.

Назначени са психиатрични експертизи за художничката Саша Скочиленко и журналистката Мария Пономаренко, които също бяха обвинени във „фалшификати“ за руската армия. В крайна сметка и двете бяха признати за вменяеми. Скочиленко получи седем години затвор, Пономаренко - шест години.

Тотален контрол

Руските власти решиха да възродят съветската практика на тотален контрол върху контактите на научната общност с чужбина, съобщава The Moscow Times.

Министерството на образованието и науката на Руската федерация изиска ръководството на институтите и университетите да предостави списъци на участниците във всички международни научни прояви за 2023 г. Писмо със съответното изискване е изпратено до университетите на 9 ноември, пише телеграм каналът „Ние можем да обясним“, като се позовава на документа.

До 22 декември университетите трябва да попълнят и подадат данни в няколко формуляра наведнъж, подобно на докладите на „чужди агенти“, подавани в Министерството на правосъдието. Тези формуляри съдържат, наред с други неща, „подробна информация за контингента на участниците“, фамилиите, собствените имена и бащините имена на събралите се, техния статус, както и коя страна представляват техните събеседници.

Отчитане на международни събития е имало и преди, но не е било толкова задълбочено, потвърди източник от МОН въвеждането на нов подход. „Решавал съм подобни проблеми в миналото, но за първи път срещам списъци с имена в толкова голям мащаб. Сигурен съм, че в тези списъци ще бъдат десетки хиляди, ако не и стотици хиляди хора – учители, студенти, експерти. Всички оратори определено трябва да бъдат в списъка“, отбеляза събеседникът.

Според него това може да се обясни с шпиономания. Впоследствие предадените в МОН списъци могат да се използват за проверки за „неподходящи контакти“, както и за въвеждане на ограничения за пътуване, подчерта източникът.

Освен това списъците могат да бъдат полезни за набиране на нови агенти от научната общност в разузнавателните служби. „Това е вечна класика на съветската практика, когато хората се изпращат в чужбина за нелегална работа под прикритие още докато са студенти или веднага след това“, заключава събеседникът.

През последните пет години най-малко 14 учени, работещи във водещи технически университети и конструкторски бюра, бяха арестувани в Русия по обвинения в държавна измяна. Само през последната година зад решетките се озоваха трима видни учени от Института по теоретична и приложна механика на Сибирския клон на Руската академия на науките.

След това служителите на института публикуваха отворено писмо до властите, в което признаха, че не разбират „как да продължат да вършат работата си“. „Виждаме, че всяка статия или репортаж може да доведе до обвинения в държавна измяна“, подчертаха те.

Учените обърнаха внимание и на това как създадената атмосфера в страната влияе на младите учени. „Вече най-добрите студенти отказват да работят при нас, а най-добрите ни млади служители напускат науката. Редица научни области просто са затворени, защото служителите се страхуват да се занимават с подобни изследвания“, отбелязват учените.

mediapool.bg