Кламер БГ - Новини: Кирил Петков отказал на Николай Василев заради различия за бюджета

Кирил Петков отказал на Николай Василев заради различия за бюджета

България

|
Ср, 14 Юли 2021г. 19:05ч.
Кирил Петков отказал на Николай Василев заради различия за бюджета

Кирил Петков, Снимка: Архив

Различия за бюджета са в основата на отказа на тримата служебни министри, които отказаха постове в предложения от Слави Трифонов кабинет. Когато представи състава на правителството, което ще предложи на другите партии в парламента, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов уточни, че трима служебни министри са били поканени, но са отказали – Петков, служебният министър на финансите Асен Василев и на образованието – проф. Николай Денков.

"Говорихме с Николай Василев. Имаме различия как трябва да се развиват финансите и икономиката, особено финансите", обяви в интервю за предаването "Лице в Лице" служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Основното различие с Николай Василев е било в това дали трябва да се гони на всяка цена балансиран бюджет.

"Ние сме десни хора, но има неща, към които не трябва да се подхожда идеологически", каза Василев и даде пример с добавките от 50 лв. към пенсиите, които според него не трябва да се премахват.

"Когато се води война срещу сивия сектор, социалните групи трябва да бъдат спокойни, така че целият фокус на правителството трябва да бъде върху това да се спрат големите кражби, а не да се водят битки в социалната сфера", посочи Петков. По думите му за Николай Василев балансираният бюджет е голям приоритет, което според служебния министър не е най-оптималното.

Николай Василев е предложил на Петков да остане начело на Министерството на икономиката, но на Асен Василев е предложено Министерството на екологията или пост на министър без портфейл.

Кирил Петков и Николай Василев имат различия и около идеята за приватизация на Българската банка за развитие (ББР). Според служебния министър след реформите в институцията тя трябва да бъде запазена, за да подпомага малкия и средния бизнес.

Служебният министър на икономиката разказа, че е изненадан колко много "свестни" експерти е срещнал в министерството на икономиката и че единствените "гнили ябълки" са политическите кабинети и някои "единични хора, които са били на ключови места да разпределят пари". "Ако тези гнили ябълки се сменят, този апарат ще работи. Аз съм много по-голям оптимист, отколкото преди да вляза в министерството", каза Петков.

mediapool.bg