Кламер БГ - Новини: Шефът на "Пирогов" е уволнен заради пациентите "фантоми" за 1 млн. лева

Шефът на "Пирогов" е уволнен заради пациентите "фантоми" за 1 млн. лева

България

|
Ср, 14 Юли 2021г. 23:03ч.
Шефът на "Пирогов" е уволнен заради пациентите "фантоми" за 1 млн. лева

Проф. Асен Балтов, сн. БГНЕС

Здравният министър Стойчо Кацаров уволни шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов заради установените от здравната каса фиктивни дейности, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от фонда и сега трябва да ги връща. От здравното министерство обявиха, че разкритията на НЗОК в "Пирогов" представляват тежко нарушение на Закона за публичните предприятия и затова договорът на Балтов е прекратен и на негово място е назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата.

Балтов оглави "Пирогов" през 2017 година и е назначение на тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев. В последствие обаче се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори, бе негов спътник в джипката, а болницата се радваше на благосклонно отношение от страна на държавата и солидни инвестиции.

Балтов е трети сменен болничен директор от служебния здравен министър след промените в ръководствата на "Александровска" заради лошо управление и "Лозенец" заради незаконни трансплантации и други нарушения.

Проверката на НЗОК в "Пирогов" потвърди в понеделник съмненията, изразени първо от здравното министерство, че болницата е правила фиктивни хоспитализации. Става въпрос за хора, които първо са лекувани от коронавирус в "Пирогов", а впоследствие били отчитани и като хоспитализирани в болницата за настъпили бъбречни и чернодробни усложнения, без обаче реално да са лежали. Проверката на НЗОК обхваща над 800 пациенти.

Сред откритите нарушения са отчетена и заплатена, но неизвършена дейност за пациенти, които не са лежали в болницата. Освен това пациенти са каранни да плащат за дейности, които се покриват от НЗОК. Друго нарушение е, че в Историята на заболяванията на пациенти са фигурирали медикаменти, които обаче не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение. Проверяващите са засекли още и нарушения на диагностично – лечебния алгоритъм.

Болницата обаче отрича обвиненията и обяви, че ще обжалва констатациите.

Преди ден в нейна защита се обяви и Лекарският съюз, който обвини НЗОК в административен тормоз над болниците със своите проверки. Според Лекарския съюз НЗОК тормози болниците заради открити формални нарушения. Освен това, според съсловната организация, не е редно болниците да връщат пари, защото финансирането им беше променено в Covid-кризата и те получаваха твърдо 85% от бюджета си, независимо от броя на преминалите пациенти.

По-рано днес обаче управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отхвърли тези обвинения и попита съгласни ли са хората с техните пари да бъде почерпена една болница с 1 млн. лева. Днес резултатите от проверката в "Пирогов" са предадени и на прокуратурата. Малко преди МЗ да съобщи за отстраняването на Балтов, той качи във Фейсбук профила си пост, адресиран към управителят на НЗОК. В него се казва, че "Пирогов" не е спирала да работи от 1951 година, вероятно засегнат от думите на Салчев, че "Пирогов" е получила без да работи за шестмесечието 11 229 200 лева. Става въпрос за компенсациите, които болниците получават за намалената си дейност в Covid-кризата.

Борисов към служебната власт: Хората ще ви изчегъртат

Бившият премиер Бойко Борисов, който возеше Балтов на задната седалка в джипката да показва на него и бившия здравен министър Костадин Ангел как бучи маркировката на нова магистрала, също се възмути от уволнението.

"Изчегъртаха" и проф. Балтов! Позорно пенсионираха проф. Кантарджиев, позорно унижиха достойните лекари от Александровска болница! И всичко това преди очакваната нова КОВИД вълна през есента! Ако това не е "изчегъртване", какво е? Не е ли репресия срещу достойните лекари, превели българския народ през КОВИД кризата. Отмъщение? На кого отмъщавате, служебни слуги? На българския народ ли? Служебните слуги на Румен Радев вече са дъно!", написа Борисов във фейсбук.

"В цял свят тези лекари, които бяха 24/7 на първа линия, щяха да получат ордени за благодарност! Но уви - тук се "изчегъртват" грубиянски", продължава бившият премиер, самият той нарочен за изчегъртване от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов още преди предсрочните избори.

"Но за нас наистина остава въпросът – кой ще ни лекува? А сега ни предлагат тези "служебните", да останат като парламентарно подкрепени?! Не! Хората ще ви изчегъртат!", пише още Бойко Борисов.

mediapool.bg