Кламер БГ - Новини: Кирил Петков: Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин

Кирил Петков: Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин

България

|
Вт, 15 Март 2022г. 12:47ч.
Кирил Петков: Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия с режима на Путин

Кирил Петков. Снимка БГНЕС

"Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия, която е на база култура, на база приятелства, с режима на Путин. Тези неща не са едно и също".

Това каза премиерът Кирил Петков при откриването на Годишната среща на бизнеса с правителството.

"Аз затова исках да коленича пред Шипка, защото там руски воини са си дали живота за България. Аз много обичам руска литература, много обичам руско изкуство, имам много приятели в Русия, но не може само заради това, че имам приятели в Русия да подкрепям Путин. Това не е едно и също. Тази война ни дава възможност да махнем част от хибридките, защото когато беше "Запъдът срещу Русия" всички, които не мислят много, казваха, че са с руската страна, но в момента сме свидетели на братоубийствена война. Един славянски народ атакува и убива хора от друг славянски народ. Това дава възможност на България да помисли малко повече върху това какво означава да сме приятелски народ на Русия, но неприемащ диктатура и война", добави той по време на събитието, организирано от "Капитал".

Той добави, че в момента е труден момент за България и за Европа, защото Европа е във война.

По думите му газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия на Владимир Путин. Това, което до момента се говори – енергийна криза, газова криза, това всъщност са измерения на войната, добави премиерът.

"Ние сме в едно ужасно място откъм зависимост към Русия и локални източници, които вече са срещу зелената сделка на Европа. Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: "Дано тази буря мине покрай нас". Другият вариант е да кажем: "не - омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас". Ние имаме собствен глас", добави Петков.

Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем "Ние сме за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и ЕС", заяви премиерът.

Според него трябва да помислим какво означава да сме приятелски народ на Русия, но да сме народ, който не приема войната, както и какъв е плюсът да сме част от ЕС и НАТО.

"Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря", каза още той.

Премиерът коментира и вътрешнополитическите проблеми, свързани с войната. "Истината е, че БСП подкрепиха мерките срещу Русия. Това е много по-трудно за тях, защото там имаме от старото поколение вярват, че братската държава, независимо кой управлява, е братска държава. Те разграничиха любовта към Русия, която споделят голяма част от техните избиратели, от санкциите заради войната. От друга страна има безпрекословна подкрепа за хуманитарната помощ, вкарваме камиони с медикаменти. Ние сме от страните, които подкрепяме Украйна. Като отивам на срещата в ЕС не се притеснявам какво ще ми каже коалиционния партньор", подчерта Петков.

Той добави, че няма протегната ръка от ГЕРБ и ДПС и няма как след всички тези години "да им кажем, че им прощаваме за всички милиарди, които са откраднали, само за да останем по-дълго на власт". "Аз няма да съм този премиер, който ще подаде ръка на този който е крал години от България, докато този новоизбран куче пазител стои. Аз лично сделка с него не мога да направя", обяви премиерът, визирайки дейността на главния прокурор.

mediapool.bg