Кламер БГ - Новини: Гешев иска да си върне 20 млн. лв. чрез Конституционния съд

Гешев иска да си върне 20 млн. лв. чрез Конституционния съд

България

|
Вт, 15 Март 2022г. 13:43ч.
Гешев иска да си върне 20 млн. лв. чрез Конституционния съд

Гешев иска да си върне 20 млн. лв. чрез Конституционния съд

Главният прокурор Иван Гешев е поискал Конституционният съд (КС) да отмени разпоредба от държавния бюджет. Целта е по този начин да бъдат възстановени 20 млн. лв. от бюджета на прокуратурата. Парите бяха прехвърлени на БАН. От няколко седмици Гешев повтаря, че това не са пари на прокуратурата, а на съдебната власт и че така се затруднява работата на цялата система. Главният прокурор обяснява, че няма да има достатъчно средства за експертизи, което ще доведе до провал на разследвания.

"Недопустимо е по този начин косвено да се цели въздействие спрямо независимостта на органи на съдебната власт и постигане от страна на законодателната власт на цели, различни от конституционно установените, с неясни мотиви за реформи и преструктуриране", пише в искането до КС.

Гешев обяснява, че съдът вече се е произнасял, че самостоятелният бюджет е задължителен за независимостта и нормалното функциониране на системата.

"Бюджет, който не осигурява нужните средства за функциониране на съдебната власт, нарушава разделението на властите, защото една власт на практика ограничава дейността на друга, като не осигурява в достатъчен размер нужните средства за нормално осъществяване на конституционните й правомощия", пише в искането до КС.

mediapool.bg