Кламер БГ - Новини: Божидар Божанов: Незадоволителна е киберзащитата на общини и малки агенции

Божидар Божанов: Незадоволителна е киберзащитата на общини и малки агенции

България

|
Вт, 15 Март 2022г. 13:36ч.
Божидар Божанов: Незадоволителна е киберзащитата на общини и малки агенции

Божидар Божанов

Няма завишен фон на киберактивност и не сме в състояние на кибервойна. В същото време не е на задоволително ниво защита от кибератаки на някои общини и малки агенции. Това стана ясно във вторник от изказване на министъра на електронното управление Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

"За седмици покриваме години. Министерството на финансите, НАП, Агенция по вписванията са с по-задоволително ниво на готовност, не така стои въпросът с общини и по-малки агенции", каза Божанов.

Министърът влезе в детайли и какво включва по принцип кибервойната.

"Кибервойна не включва общия фон на кибератаки. Тя включва и изисква въздействие върху физическа инфраструктура. Нещо такова се е случвало в Украйна преди няколко години, когато половин Киев остана без ток, защото руските хакери успяха да счупят системата, която разпределя натоварването. Ние в момента не сме в състояние на кибервойна. Дори няма завишен фон на киберактивност", посочи министърът.

От думите му обаче стана ясно, че за подготовката на България в сферата на киберсигурността не е правено почти нищо през последните 15 години.

Министерстовото на Божанов стартира и политика срещу хибридни атаки, която ще включва дигитални умения и грамотност за обществото, за да може то да различава фалшиви от истински източници.

"За настоящата криза работим със социалните мрежи. Фейсбук се използва за разпространение на фалшиви или полуфалшиви новини. С години вървят облъчвания за великата Русия, за декадентния Запад . Работата ни е през Европейския съюз, който приема серия актове за регулиране на дигиталния свят и социалните мрежи. България няма да стои и просто да валидира това, което решат Германия и Франция. Ние сме на фронта на дезинформационната кампания и имаме идеи и предложения. Te включват регулиране на системите за препоръчване на съдържание. Ще държим фейсбук да включат в своя алгоритъм фактори свързани с неавтентично поведение", разясни Божанов.

Министърът уточни, че под неавтентично поведение се има предвид технически възможности за умишлено популяризиране на дадено съдържание като използване на ботове и др. Той уточни, че не става въпрос фейсбук да преценява дали дадено съдържание е истинно или фалшиво.

mediapool.bg