Кламер БГ - Новини: България очаква и ЕС да се съобрази с някои условия за Северна Македония

България очаква и ЕС да се съобрази с някои условия за Северна Македония

България

|
Вт, 31 Май 2022г. 15:38ч.
България очаква и ЕС да се съобрази с някои условия за Северна Македония

България очаква и ЕС да се съобрази с някои условия за Северна Македония

Премиерът Кирил Петков нито потвърди, нито отрече информацията, че се подготвя негова визита във Франция преди края на председателството на страната на ЕС, която ще има за цел да се намери решение на двустранния спор между България и Северна Македония.

"Преди на чисто професионално ниво между дипломатите да се стигне до някаква обща идея накъде може да се върви напред, ние не можем да потвърдим нищо откъм реални стъпки. Едно нещо потвърждаваме и това го затвърждавам, за да се избегнат всякакви злоупотреби по темата – преди каквото и да се направи, независимо какво се договорят дипломатите, ще минем през парламента. Така че парламентът е последната инстанция, няма да има нищо скрито покрито пред българския народ и всички ще имаме една обща визия".

В отговор на журналистически въпрос дали може да се очаква развитие при френското председателство на Съвета на ЕС до края на юни, Петков каза, че това зависи и от Европа - до каква степен ще бъдат приети условия, които са много важни за България.

България отдавна настоява ЕС да стане гарант за изпълнението на договора за добросъседство със Скопие от 2017 година, но европейските държави не желаят да допуснат двустранни спорове на европейско ниво и имат резерви.

България е под силен натиск от Европейската комисия, САЩ и някои европейски страни да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за членство в ЕС още през юни.

БСП и "Има такъв народ" подозират премиерът Кирил Петков, че е склонен да промени българската позиция, но той твърди, че политиката към Северна Македония ще се решава от парламента и от коалицията.

mediapool.bg