Кламер БГ - Новини: Правителството ще връща украинските бежанци "обратно в реалността"

Правителството ще връща украинските бежанци "обратно в реалността"

България

|
Вт, 31 Май 2022г. 17:01ч.
Правителството ще връща украинските бежанци "обратно в реалността"

Правителството ще връща украинските бежанци

"Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване (за украинските бежанци)". Това обясни премиерът Кирил Петков по повод решението за извеждане на украинците от хотелите по Черноморието заради началото на туристическия сезон.

Преди ден вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява и програмата за разселване на бежанците във вътрешността на страната заради липса на интерес.

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

"Влизаме в реалност, по-близка до тази, която се очаква за бежанците", каза Петков. Той отбеляза, че е получил уверения, че новите условия за бежанците са нормални.

"За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа за бежанците от Украйна, сега влизаме в по-нормални рамки", каза Петков и добави: "Все пак те са бежанци".

От началото на войната в Украйна у нас са пристигнали над 300 000 души. От тях временна закрила и подслон са поучили 110 000 души.

България получи близо 150 милиона евро от ЕС, за да покрие разходи, свързани с бежанската вълна. До този момент държавата е изхарчила около 1/3 от тези пари.

Искания за оставка на Калина Константинова

Движение "Ние идваме" поиска оставката на вицепремиера Калина Константинова заради позицията й към украинските бежанци в България. Според тях оставката на заместник министър-председателя е въпрос на морална съвместимост. "Ние идваме" критикува организация за преместването на бежанците, на които не е казано къде ще бъдат заведени.

"Никой не би тръгнал с детето си в посока и на място, което не му е известно. Това е инстинкт на всяка една майка на Земята. Но и никой не може да си позволи да заплашва хора, изпаднали в беда, търсещи подслон, храна и здравеопазване", се казва в позицията. Във вторник от 18.30 часа, пред Министерски съвет е насрочен протестен митинг с искане за оставка на Константинова.

Много граждански активисти, които са помагали за справянето с бежанската вълна, също критикуваха правителството. Фондация "Три жени" адресира отворено писмо до вицепремиера, с което се изразява възмущение от действията и приказките на Константинова.

"Като организация, която работи в помощ на бежанците от самото начало на войната, ние добре познаваме трудностите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях всекидневно и знаем, че до последния момент те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, в момента се "евакуират" украинци към територии на държавата агресор. Да се очаква от тях да се съобразят с неизвестността е неуместно", се казва в позицията.

Фондацията напомня, че на 9 март Константинова се е обърнала към българския народ и към бежанците с друго послание, в което се говори за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с разбиране към изморените майки, носещи децата си на ръце.

"Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план", се казва в позицията. Те настояват Константинова да размисли и да оттегли заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово

Ивайло Дичев коментира, че правителството търпи критика не защото опитва да "разселва" украинските бежанци, а защото три месеца не успя да ги интегрира в пазара на труда, да осигури училища за децата и здравно покритие. "Не могат да ги разкарват като добитък по планинските курорти, но и не могат да ги държат в многозвездни ходели - добре, но какво направихме досега, за да станат част от обществото ни?", пита той.

От своя страна депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова казва, че страната ни се е справила много добре с кризата по настаняването на гражданите на Украйна.

""Не можем да кажем, че затова, че сме се отнесли добре с хората в самото начало и сме ги настанили в хубави хотели, сега трябва да се извиняваме за това, което имаме възможност да предложим. Те не се пренасочват към палаткови лагери за повече от 72 часа. Всяко подобно твърдение би било манипулиране на фактите", обясни тя. И допълни, че в повечето държави бежанците са настанени в палаткови лагери.

Според депутата голяма част от украинските бежанци са станали "жертви на хибридна война, фалшива информация, страх и паника".

mediapool.bg