Кламер БГ - Новини: Берлин: Без промени в конституцията Северна Македония не може да продължи към ЕС

Берлин: Без промени в конституцията Северна Македония не може да продължи към ЕС

България

|
Вт, 15 Окт 2024г. 16:35ч.
Берлин: Без промени в конституцията Северна Македония не може да продължи към ЕС

Аналена Бербок, сн. ЕПА/БГНЕСВписването на българите в конституцията на Северна Македония е последната стъпка за отваряне на първия преговорен клъстър с ЕС. Това е заявила германският министър на външните работи Аналена Бербок след срещата си с министъра на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония Тимчо Муцунски в Берлин, съобщи "Дойче веле”.

Според изданието, цитирано от БТА, на пресконференцията след срещата с Муцунски Бербок е говорила за промените в конституцията на страната като ключова стъпка към началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, въпреки че е подчертала, че е за премахване на принципа на единодушие в ЕС, особено по отношение на разширяването.

По думите й правилата в ЕС са решенията да се взимат единодушно и докато тези правила не бъдат променени, това, за което се застъпва, е, че трябва да бъдат спазвани.

"Знаем колко е трудно да се направят конституционни промени в демокрациите и поисках това по време на последното ми посещение в Северна Македония.

mediapool.bg