Кламер БГ - Новини: Кабинетът пренасочи 120 млн. лв. от еврофондовете за бежанците от Украйна

Кабинетът пренасочи 120 млн. лв. от еврофондовете за бежанците от Украйна

България

|
Ср, 18 Май 2022г. 18:14ч.
Кабинетът пренасочи 120 млн. лв. от еврофондовете за бежанците от Украйна

Кабинетът пренасочи 120 млн. лв. от еврофондовете за бежанците от</p>
<p>Украйна

Правителството прие решение, с което одобри пренасочването на общо 120 млн. лв. от европрограмите за подпомагане на бежанците от Украйна у нас.

От оперативна програма "Добро управление" 2014 - 2020 г. се насочват 60 млн. лева. Те ще отидат за покупката на храни и нехранителни стоки чрез Българския Червен кръст, както и за подкрепа на неправителствени организации, работещи за подпомагане на бежанците от войната. Част от средствата ще бъдат насочени и за подпомагане на областните администрации за дейности по приемане и разселване на постъпващи мигранти от Украйна.

От оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. се взимат 26 млн. лв. С тези средства от програмата ще бъдат подкрепени дейности за образователна интеграция и достъп до дневна грижа на украинските деца.

От оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" се отделят 5 млн. лв. Те ще бъдат използвани за разселване и вътрешен транспорт на украинските бежанци, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.

В допълнение, средства от REACT-EU за 2022 г., разпределени към оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. в общ размер на 29 млн. лева, се прехвърлят към оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. за финансиране на разходи за настаняване и към оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане за покриване разходи за настаняване на украинските бежанци.

mediapool.bg