Кламер БГ - Новини: Макрон: Франция е готова да подкрепи със самолети България до идването на F-16

Макрон: Франция е готова да подкрепи със самолети България до идването на F-16

България

|
Ср, 18 Май 2022г. 20:48ч.
Макрон: Франция е готова да подкрепи със самолети България до идването на F-16

Макрон: Франция е готова да подкрепи със самолети България до идването на F-16

Президентът на Франция Еманюел Макрон е изразил готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16. Това се разбра от телефонен разговор, проведен в сряда привечер, между българския президент Румен Радев и президента на Френската република Еманюел Макрон.

Преди броени дни президентът Румен Радев предупреди, че руските самолети МиГ-29 на българските Военновъздушни сили могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства.

Радев призова спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските Ф-16. "От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни", каза държавният глава.

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани, последиците от военните действия в Украйна и променената среда за сигурност в Европа също са били във фокуса на разговора.

В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, е посочил по време на разговора българският държавен глава.

Румен Радев също е посочил, че между България и Република Северна Македония беше постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока.

Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също бе отбелязано от президента.

Румен Радев е посочил също така, че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, 5 години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

mediapool.bg