Кламер БГ - Новини: ГЕРБ нажежи напрежението със спекулации за цените на тока

ГЕРБ нажежи напрежението със спекулации за цените на тока

България

|
Ср, 18 Май 2022г. 19:11ч.
ГЕРБ нажежи напрежението със спекулации за цените на тока

Делян Добрев и Жечо Станков атакуваха управляващите, че не обявяват заявките за цени на дружествата, сн. БГНЕС

ГЕРБ и ДПС продължават с опитите да вдигат градуса на общественото напрежение - този път около цените на тока. Формалният повод е забавеното публикуване на внесените в края на март заявления за цените, поискани от производителите на електроенергия, от преносния и разпределителните оператори и електроснабдителните дружества от 1 юли 2022 г. Тези заявки обаче не формират автоматично крайните цени, за които последната дума има енергийният регулатор.

Според ГЕРБ поискано поскъпване на мрежовите услуги със 100-150 процента ще доведе до увеличаване на цената на бита с 50 процента. Самите дружества отказват да оповестят публично какви цени са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която на свой ред засега също се въздържа да ги обяви.

Това провокира разправия в парламентарната енергийна комисия на извънредното й заседание в сряда.

То бе поискано от ГЕРБ заради това, че все още не са публикувани заявленията на енергийните фирми, както през годините е станало до около 20 април. Шефът на КЕВР Станислав Тодоров не дойде на заседанието с обяснението, че участва в международен форум в София. Членът на КЕВР Александър Йорданов обясни пред депутатите, че заявленията са подадени в период на неяснота за компенсациите за бизнеса и мрежовите оператори и не отчитат подпомагането за последвалите месеци.

"Затова всякакви изпреварващи коментари за цените – преди да е отчетен и резултатът от компенсациите, биха изкривили представите на обществото какви биха били цените на електроенергията от 1 юли", посочи Йорданов.

Часове по-рано премиерът Кирил Петков обяви антикризисните мерки, които включват и две тарифи за цената на тока. Това със сигурност ще има отражение върху формирането им, защото не е ясно какви количества ще продават на по-ниските цени, какви ще са те, както и тарифата за надвишеното потребление. Тази мярка не е нова. Две тарифи за електроенергията действаха в периода 2004-2006 г. и първите 75 кВтч от сметката бяха значително по-евтини от следващите, така че КЕВР има опит в определянето на двете цени.

Йорданов мотивира забавеното публикуване на заявленията и с работата по проверката на изходните данни в тях, както и заличаването на чувствителна информация, която на свой ред била блокирана от хакерската атака, на която бе подложена КЕВР във втората половина на април. Заради това значителна част от информационния ресурс временно е бил неизползваем и сега се възстановяват бавно данните, по думите на Йорданов. "Продължават Ddos атаки, които прекъсват интернет връзката и това пречи на качването на по-големи обеми информация", каза Йорданов и допълни, че заявленията на енергийните фирми ще бъдат качени на сайта на КЕВР вероятно в началото на юни.

Според него докато се проверяват мотивите на заявителите и се оценява дали са икономически обосновани, никой от КЕВР не може да коментира заявленията.

"При стария председател на КЕВР още между 10 и 20 април е било публикувано какви промени на цените искат ЕРП, мрежови оператор и други дружества. 50 дни след получаването на заявленията искате да кажете, че не сте разбрали какво увеличение са заявили?" - атакува Делян Добрев от ГЕРБ, който бе енергиен министър във втория кабинет на ГЕРБ. Депутатът остана глух за обясненията на Йорданов, че поисканото поскъпване към 31 март не отговаря на днешните реалности и затова е по-добре да се изчакат анализите и прилагането на мерките, преди да се обявяват разчети за поскъпване.

Добрев хвърли "бомбата", че мрежовите оператори са поискали 100-150% поскъпване на услугите им. Според представените от него данни електроразпределителните дружества са изчислили повишение със 100 процента, а държавният преносен оператор – със 150 процента. "Не ви вярваме, че нямате тази информация. За 50 дни не можете да заличите данните. Кога ще ги публикувате?", нападна представителят на ГЕРБ регулатора.

Колегата му от ГЕРБ Жечо Станков изчисли скоростно, че внесените предложения за 100 процента поскъпване на мрежовите услуги означава повишение на цената на тока за бита от 50 процента.

Това провокира председателя на енергийната комисия от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски да посочи, че ГЕРБ произволно си ценообразува.

Рамадан Аталай от ДПС се присъедини към атаката на Добрев с думите, че не може заявленията на мрежовите оператори да са "публикувани в селски вестници", а регулаторът да ги крие от народните представители. Той също така прогнозира, че КЕВР ще бъде подложена на политически натиск и няма да бъде оставена "спокойно да о предели цените на парното и електроенергията".

Управляващите на свой ред обвиниха опозицията, че оказва политически натиск върху КЕВР исканията си непременно да разкрие цените от заявленията. "Заседанието се превръща в натиск върху независим орган и да се налагат срокове, които не са по закон", каза Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната". Колегата му Владимир Табутов пък заяви, че ГЕРБ правят неверни внушения и заседанието се превръща в кръстосан разпит на представителя на КЕВР.

"Явно исканите цени са толкова високи, че не са за казване", репликира ги Аталай.

"Това е фарс, пиарска акция на ГЕРБ! Започваме да плашим хората с поскъпването, а едно е заявление, друго е крайно решение. Как колеги получават данни за заявленията, а други нямаме достъп до тази информация?", възмути се депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който също е бивш енергиен министър.

Така се стигна до предложението на ГЕРБ парламентарната енергийна комисия да изисква КЕВР да й представи до края на седмицата ценовите заявления и хората да имат информация. Това обаче не бе прието и при двете гласувания на искането.

"В разумен срок ще публикуваме заявленията, не ни притискайте това да стане днес. Целта е обществото да не бъде подведено с оповестяването на тази информация", призова Александър Йорданов.

Трите електроразпределителни дружества – "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про", на свой ред не коментираха пред Mediapool дали действително са внесли посочените от ГЕРБ заявления за 100-процентно повишение на мрежовите им такси.

"Ценовите заявления, които бяха внесени от дружествата на групата "Електрохолд" в България (тогава ""ЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД) на 31 март 2022 г., са изготвени в съответствие с нормативната уредба в страната и при съобразяване с пазарните реалности към съответния момент", гласи официалната позиция на "Електрохолд".

В нея се обяснява, че "флуктуациите на цената на енергията на борсите и липсата на каквато и да е предвидимост оказват съществено влияние върху компонентите на ценообразуването".

Регулаторът трябва да вземе решение за равнищата на цените, отчитайки пазарните условия към настоящия момент на определянето им, посочва се още в позицията на "Електрохолд".

От "Енерго-Про" коментираха пред Mediapool, че прогнозната пазарна цена за енергия на борсите е основният фактор за очакваното ниво на цените, като нейното определяне е изцяло в правомощията на КЕВР. Дружеството също обяснява, че към момента на подаване на заявленията не е имало яснота дали компенсациите за мрежовите оператори за разликата в цените за енергия ще бъдат определени до края на ценовия период.

"В заявленията не са отразени исканията и промените в цените на останалите регулирани дружества от финансово свързаната верига от производството до крайната доставка, поради което цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа и крайните цени за битовите потребители не могат да бъдат определени по начин, който да отразява реалната регулирана среда", посочват още от "Енерго-Про".

mediapool.bg