Кламер БГ - Новини: Жокер: Третият мандат ще е за партия, която може да продължи политиката на служебния кабинет

Жокер: Третият мандат ще е за партия, която може да продължи политиката на служебния кабинет

България

|
Пет, 13 Ян 2023г. 19:42ч.
Жокер: Третият мандат ще е за партия, която може да продължи политиката на служебния кабинет

Илияна Йотова

Президентът Румен Радев ще даде третия мандат на партията, която ще продължи политиката на служебното правителство и има най-голям шанс да обедини други формации за управленско мнозинство, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в петък.

Радев трябва да връчи мандата в понеделник, но до края на последния работен седмица не съобщи коя политическа сила е избрал. Разбира се, нищо не пречи да обяви това в почивните дни, през които едва ли ще се случи нещо, което да промени позицията му.

За разлика от първите два мандата, които държавният глава е задължен по Конституция да връчи на първата и втората по големина политическа сила, за последния трети мандат той има свобода да избере. Допускането е, че мандатът отива при онази партия, която има най-голяма възможност да осигури парламентарната подкрепа за правителство.

В сегашния парламента има пет парламентарни групи, които на теория могат да получат третия мандат, но поне две от тях не влизат в сметката. Проруската популистка партия "Възраждане" се е самоизключила с решението си да не подкрепя и да не се коалира с никоя друга партия, което означава, че никога няма да е част от каквото и да е управление. Другата е ДПС, която всъщност е изолирана от всички останали политически сили, които не искат да се коалират нея.

Вариантите се свеждат до БСП, "Демократична България" и "Български възход". Досега президентът винаги е избирал БСП за третия мандат и тя винаги го е проваляла, след което държавата е отивала на избори, оставайки под президентско управление.

"Решението на президента на кого да бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство ще бъде обявено съвсем скоро, след много сериозен анализ от страна на държавния глава", каза Йотова пред журналисти в Габрово.

По Конституция държавният глава има срок от 7 дни да връчи третия мандат, след като кандидат-премиерът на ПП Николай Денков върна на 9 януари неизпълнен втория мандат.

"Най-важното условие за следващия редовен кабинет е да гарантира стабилността в държавата, която осигури служебният кабинет", каза Йотова.

По думите ѝ съвсем естествено е да го получи онази политическа сила, която може да продължи политиките на служебното правителство:

"Служебният кабинет върна стабилността в България. Най-важното условие за следващия редовен е да продължи тази стабилност. Това е желанието на всички български граждани".

От обяснението ѝ не става ясно коя точно формация отговаря на изискването да "може да продължи политиките на служебното правителство" и дали не става дума за "Български възход" на Стефан Янев, който през 2021 година беше премиер на две назначени от президента Румен Радев служебни правителства.

"България в момента е единствената страна в Европейския съюз, която има пречупена крива на инфлацията, т.е. има вече спад в инфлацията, успокоение и стабилност по отношение на горива, на цени, международни договори", допълни Йотова

Тя посети Габрово по случай честването за 188-та годишнина от откриването на първото светско училище по българските земи, чийто продължител е Националната Априловска гимназия в града.

mediapool.bg