Кламер БГ - Новини: Настимир Ананиев: Тече милиционерска акция "Кал и каскети" срещу ПП

Настимир Ананиев: Тече милиционерска акция "Кал и каскети" срещу ПП

България

|
Съб, 14 Ян 2023г. 13:54ч.
Настимир Ананиев: Тече милиционерска акция "Кал и каскети" срещу ПП

Настимир Ананиев: Тече милиционерска акция

Тече милиционерска акция, която се казва "Кал и каскети" и е в действие от няколко месеца, като тя е насочена срещу "Продължаваме промяната", каза пред БНТ депутатът от формацията Настимир Ананиев по повод разследването на криптобанката Nexo.

"Акция "Кал и каскети" тече от няколко месеца и героите ѝ са политически партии. Виждате - ГЕРБ стана разследващо звено на прокуратурата. След като закриха бухалката на Гешев - спецпрокуратурата, ГЕРБ ли са новата им бухалка? Надявам се Биков да не заеме ролята на Сийка Милева в прокуратурата", каза Ананиев.

Преди ден от ГЕРБ настояха да се провери дали криптокомпанията не е финансирала "Продължаваме промяната" и атакуваха Ананиев, че е бил съдружник в друга фирма с един от собствениците на Nexo - Антони Тренчев. Още тогава Ананиев посочи, че няма общо с Nexo и ще съди "всеки, които уронва авторитета му".

Сега пред БНТ Ананиев повтори, че няма и никога не е имал нищо общо с Nexo и вече няма бизнес с Антони Тренчев.

"Да, познавам Антони Тренчев. Бяхме съпартийци в Движение "България на гражданите" и бяхме народни представители. В началото на 2018 имахме фирма, която трябваше да развива дейност, но това не се случи, защото и двамата бяхме ангажирани с други неща. Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ също бяха съпартийци с Антони Тренчев в ДБГ. Въпросът е, когато искаш да се фокусираш, да хванеш някаква информация, да я завъртиш и да я хвърлиш в жълто-кафявата мъгла, за да може да произвеждаш фалшиви новини", посочи той.

Борисов видя "безгранична наглост"

По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изказването на Ананиев за

милиционерска акция "Кал и каскети" като обяви, че от ГЕРБ не са "виновни за злоупотребите".

"Това, че в историята с Nexo са намесени и израелските служби, водещи в разследването на киберпрестъпления, значи, че се работи усилено по разследването. Но политическата новина, за това, че те са се издигнали по времето на ГЕРБ - Христо Иванов и другите, е на ГЕРБ. Тяхната наглост е безгранична", каза още Борисов.

Преди това в събота от ГЕРБ развиха нова теза – че има връзка между Nexo и издигането преди година на Андрей Гюров от ПП за управител на БНБ.

"За БНБ аз си спомних за ожесточената битка между Гюров и Каримански, която и мен ме озадачаваше и беше в основата на развалянето на отношенията в коалицията. Не може да прави връзки с това и Nexo, може само да спекулира. Вчера гледах изслушването на Гюров в комисията, в което той каза, че третият му приоритет е да отвори банковата система към тези иновативни документи. Дали е имал предвид тази компания или нещо друго е въпрос, на който той трябва да отговори", каза Тома Биков от ГЕРБ пред БНТ.

"ГЕРБ вкараха БНБ в целия микс – слушах Тома Биков. Въпросът е когато имаш внушения и лъжи - хората не ги интересува кой ги управлява, а който ги управлява - да им решава проблемите. Например, да не отменя 25-е стотинки помощ за бензина", каза Ананиев по повод думите на Биков.

Сарафов за обвинените от Nexo: Човек може да се гордее, че тези хора са българи

"Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от "Обеля", а наистина едни от най-високоинтелигентните хора", каза пред Нова тв директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов по адрес на четиримата обвинями по случая с "Nexo".

Той добави, че се водят преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци.

Сарафов добави, че има информация, че двама от обвиняемите са извън България.

Самата компания излезе с позиция, в която отхвърли всички обвинения срещу нея и обяви, че действията на прокуратурата са политически мотивирани.

"В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването", каза в събота Сарафов.

mediapool.bg