Кламер БГ - Новини: Фандъкова официално обяви, че няма да се кандидатира за кмет на София

Фандъкова официално обяви, че няма да се кандидатира за кмет на София

България

|
Съб, 14 Ян 2023г. 10:42ч.
Фандъкова официално обяви, че няма да се кандидатира за кмет на София

Фандъкова официално обяви, че няма да се кандидатира за кмет на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че няма да се кандидатира отново за поста предстоящите през есента местни избори.

Решението не е изненадващо. За това, че тя няма да се кандидатира за пети мандат неофициално се знаеше още преди да бъде издигната за сегашния си четвърти мандат.

"Това е мое решение, взето отдавна. Много хора знаеха за него. Вече е време да бъде обявено пред всички", каза тя пред Нова тв.

Фандъкова управлява София от 2009 г. Тя стана първата жена кмет на града, довършвайки мандата на Бойко Борисов, който тогава за пръв път пое премиерския пост. След това Фандъкова спечели безапелационно и през 2011 и 2015 година. През 2019 година обаче победата ѝ далеч не беше толкова лесна. Тогава тя бе на балотаж с бившия омбудсман Мая Манолова, който все пак спечели, но с по-малко от 5% преднина.

През последната година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов неведнъж вече е намеквал, че Фандъкова няма да бъде издигната от партията му отново. През ноември 2022 година той ясно обяви, че партията му няма да издига за нов мандат не само Фандъкова, но и настоящите кметове на Бургас и Пловдив.

През 2021 г. Фандъкова и Николов бяха сменени като зам.-председатели на ГЕРБ. Тогава се заговори, че и бургаският кмет също няма да бъде издигнат за нов мандат.

mediapool.bg