Кламер БГ - Новини: Изваждането на пожарната и тел. 112 от МВР засега е само на хартия

Изваждането на пожарната и тел. 112 от МВР засега е само на хартия

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 07:36ч.
Изваждането на пожарната и тел. 112 от МВР засега е само на хартия

Снимка: БГНЕС

Проектът на закон за създаване на нова държавна агенция, в която да бъдат събрани пожарната и спешният тел. 112, е готов, но реалната процедура по приемането му изобщо не е започнала. Това става ясно от забележка на сайта на МВР. Както всички други проекти на нормативни актове, и този е качен в едноименната секция на сайта. Под него обаче е изрично отбелязано, че това не е обществено обсъждане по смисъла на Закона за нормативните актове.

Това обсъждане е задължителна стъпка в цялата процедура по изготвяне и приемане на закон. Проектът за пожарната и тел. 112 обаче е публикуван само за запознаване. Ако заинтересовани, например синдикати в МВР, имат някакви забележки по него и те бъдат приети, ще се добавят нови текстове и едва след това ще започне реалната процедура. Въпросният проект не е публикуван и в портала strategy.bg, където задължително се качват нормативни актове за обществено обсъждане.

На практика това значи, че лансираната от вътрешния министър Бойко Рашков реформа в силовото ведомство няма да бъде реализирана скоро. Един от аргументите за изваждане на пожарната и тел. 112 от МВР е, че това не са полицейски дейности. Друго обяснение е, че по този начин пожарната ще може да бъде преоборудвана и да се модернизира технически.

Намеренията на ръководството на МВР обаче срещат сериозно недоволство сред синдикатите от системата. Противниците на законопроекта за пожарната и спешния телефон питат какво пречи двете служби да получат нова техника и в рамките на МВР. Отделно от това се посочва, че има дългогодишна практика пожарната служба да е в силовото ведомство. По този начин от години се организира работата й, изграждат се комуникации с други спешни служби и т.н.

Самият Рашков твърди, че в случая не става дума за притопляне на идеята от времето на тройната коалиция за механично събиране на структури в нещо от типа на министерство на извънредните ситуации. Наскоро той коментира, че бъдещата държавна агенция ще има много по-богати функции и задачи.

mediapool.bg