Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ иска данъчните да съберат близо 100 хил. лв. от бившия кмет на Благоевград

КПКОНПИ иска данъчните да съберат близо 100 хил. лв. от бившия кмет на Благоевград

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 14:12ч.
КПКОНПИ иска данъчните да съберат близо 100 хил. лв. от бившия кмет на Благоевград

Атанас Камбитов, Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е поискала НАП да събере принудително 97 877, 18 лв. от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Решението, с което се установява, че той е в конфликт на интереси, е окончателно потвърдено.

До делото срещу Камбитов, който бе номинация на ГЕРБ, се стигна след проверка на КПКОНПИ. Тя показва, че като кмет той е продал два общински имота на свързано с него дружество. Става дума за фирмата "Старт 2015" ЕООД. Докато е кмет, то формално се води на името на счетоводителката му. За 10 дни в края на септември 2017 г. кметът обаче е вписан като едноличен собственик. В този период той свиква извънредно общо събрание и сам си разпределя печалба от близо 80 хил. лв. В същия ден продава и дяловете си.

Двата общински имота са купени от дружеството през 2016 г. и 2017 г. През 2020 г. Камбитов вече е съдружник заедно с дъщеря си. Така в един момент се оказва, че кметът е продал парцели на фирма, в която има дял.

"Като кмет той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице", пишат от КПКОНПИ.

mediapool.bg