Кламер БГ - Новини: Директори предлагат родителите да помагат в яслите в София

Директори предлагат родителите да помагат в яслите в София

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 12:20ч.
Директори предлагат родителите да помагат в яслите в София

Сн. БГНЕС, архив

Директори на столични самостоятелни ясли предлагат от есента родителите да се включват в работата, като помагат по 4 часа на ден в групите. Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им. Предложението е обсъдено на среща на директорите на ясли с ръководството на Столичната община, съобщи във Фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов.

"Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към общината.

На срещата директорите се оплакали, че с отпадането на таксите за яслите и детските градини, посещаемостта в групите за най-малките е намаляла до 50%. Според тях така родители "пазят място" за децата си, които на практика си стоят вкъщи, а други семейства търсят частни ясли и други алтернативи за неприетите си деца.

Друг проблем според директорите е и недостатъчната издръжка от националния бюджет. Тя вече не покривала увеличените заради инфлацията и по-високите цени на енергоносителите разходи на яслите.

Директорите подкрепят и предложението на здравното министерство в яслените групи да могат да работят не само медицински сестри и други здравни специалисти, а и педагози. Така имало шанс да се преодолеят проблемите с недостига на кадри.

mediapool.bg