Кламер БГ - Новини: "Продължаваме промяната" започва преговори за правителство с ДБ и БСП

"Продължаваме промяната" започва преговори за правителство с ДБ и БСП

България

|
Вт, 28 Юни 2022г. 11:14ч.
"Продължаваме промяната" започва преговори за правителство с ДБ и БСП

Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" (ПП) започват преговори за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент с "Демократична България" и БСП. С ИТН, които бяха основният двигател за свалянето на кабинета "Петков", разговори няма да се водят. Ще бъдат поканени отцепилите се от партията на Слави Трифонов шестима депутати.

Дори всички да се договорят за подкрепа, няма да се съберат гласове за мнозинство. Това ясно пролича при гласуването на вота на недоверие, с който бе свалено правителството. Дни по-рано премиерът Кирил Петков твърдеше, че разчита и на други депутати да гласуват "против", но това не се случи.

Преговорите ще се водят на база ясна програма и ангажименти, твърдят от ПП. В тях ще участват Петков, финансовият министър Асен Василев, бившият председател на парламента Никола Минчев и шефът на парламентарната група Андрей Гюров.

Междувременно от ДБ заявиха, че трябва да се направи опит за съставяне на нов кабинет с мандата на ПП. На консултациите при президента Румен Радев Христо Иванов коментира, че нови избори няма дадат магическа пръчка за решаване на проблемите. БСП вероятно също ще подкрепи опита. ИТН твърдят, че ще направят всичко по силите си за ново правителство, но не на всяка цена и заявяват, че не искат за премиер нито Петков, нито Василев.

За нови избори вече се обявиха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Ако нямаме 121 гласа в зала, няма да изпълним мандата".

Това заяви пред бТВ депутатът от ПП Искрен Арабаджиев. Той уточни, че били отворени за диалог, но нямало да правят компромис за борбата с корупцията.

mediapool.bg